arhiva nationalaArhiva Serviciului de Stare Civilă va putea fi accesată online. Timp de aproape 5 luni, 600 de mii de acte, din totalul de 13 milioane care necesită a fi procesate, au fost introduse deja în registrul electronic, fapt care va eficientiza şi îmbunătăţi prestarea serviciilor. Până în 2015 vor fi procesate 4 milioane de documente, dintre cele mai solicitate de beneficiari, iar până în 2020 vom avea o arhivă total digitizată.

Primele acte care sunt trecute în format electronic sunt cele emise între anii 1911-1944. Aproape 50 de persoane lucrează zilnic pentru scanarea, introducerea manuală a datelor şi verificarea calităţii actelor digitizate.

În prima jumătate a lunii decembrie, deja vom avea acces la documentele procesate, iar pentru asta va fi necesară o solicitare online a beneficiarului.

Trecerea de la răsfoirea manuală a actelor, la accesarea lor electronică, va facilita esenţial calitatea și eficienţa serviciilor oferite cetăţenilor.

Proiectul „Digitizarea fondului de arhivă”, finanţat de Banca Mondială, a fost lansat în luna iulie curent. Prima etapă presupune procesarea a patru milioane de acte de stare civilă, în decurs de doi ani, ceea ce implică cheltuieli de 600 de mii de euro.

[youtube]http://youtu.be/nIgvhR8dtC8[/youtube]

Sursa: jurnaltv.md