Selectați pagina

Cuvânt al Arhimandritului Ioan Moșneguțu (actual Episcop de Soroca) la Duminica Sfintei Cruci

Cuvânt al Arhimandritului Ioan Moșneguțu (actual Episcop de Soroca) la Duminica Sfintei Cruci

Cuvânt al Arhimandritului Ioan Moșneguțu (actual Episcop de Soroca) la Duminica Sfintei Cruci

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=X-fix7Dr81g[/youtube]

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

11 Comentarii

 1. Dorin

  Cu tot respectul faţă de faţa bisericească a PS Ioan, am cîteva observaţii:
  1. poate cineva să-i spună episcopului că-şi face greşit semnul Sfintei Cruci (adică de la frunte la abdomen şi de la umăr la umăr, nu de la juma’ de coastă la altă juma’ de coastă)? Poate cinvea să-şi lese falsa modestie şi să-i facă observaţie cuvios, fără obrăznicie? Nu de alta dar învaţă poporul (care la noi e în majoritate nevenit pe la Biserică şi necatehizat) că ceea ce e făcut a lehamite şi greşit ar fi corect. Să-i spună cineva episcopului, că e episcop, deci pentru asta e pus, ca să înveţe drept Cuvîntul Adevărului, nu strîmb şi a lehamite. Şi se învaţă nu doar cu vorba şi cu fapta, ci şi cu gesturile.
  2. Limbajul de lemn e uşor a folosi, mai ales cînd nu te învaţă cum să aplici Evanghelia în viaţa de zi cu zi. Aşa ne-am deprins noi, mai ales după venirea sovieticilor pe la noi, dar şi după plecarea lor, să ascultăm Cuvîntul, dar fără să-i dăm prea mult înţeles, fără să-L folosim la situaţia concretă din viaţă sau din societate. Dar de asta e de lemn, că nu învaţă nimic. În schimb o predică actualizată la viaţa de zi cu zi, o predică care să condamne politicile imigraţioniste de la noi din ţară, politicile antimisionare şi anticatehetice din Biserică,făţărnicia, lăcomia, preacurvia de peste tot, neştiinţa celor ce se cred creştini, indiferenţa şi ignoranţa în majoritatea problemelor din viaţă, lipsa de dragoste dintre creştini şi multe, multe altele; despre toate astea cine să vorbească? cine să le îndrepte? cine să le condamne? cine să le pună la punct? cine să mîngîie şi dea o palmă cînd trebuie? E uşor a vorbi din cărţi cînd ştii a citi, dar cine va sparge hotarul dintre carte şi fapte? Cine să-şi facă munca de adevărat păstor? Iată parcă amvonul e ocupat (că e cineva pe el), dar parcă e liber (că nu vrea să îndrepte).

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  frate Dorin, se mai întâmplă că din neputinţă fizică e greu de dus mâna la ambii umeri, însă important e să se facă nu oarecum, ci cu credinţă.

  Sf.Serafim de Sarov zice că poţi să te rogi Domnului şi fără semnul Sfintei Cruci – şi El îţi va împlini rugămintea, dacă este cu umilinţă şi din inimă.

  Spre exemplu Sf.Nicolae Gurianov îşi făcea semnul Sfintei Cruci cam tot aşa precum Episcopul Ioan, însă o făcea din neputinţă.

  şi celor care trăiesc în păcate semnul Sfintei Cruci nu le va fi de ajutor dacă sporesc în întunericul lumii acesteia.

  am atras atenţia ca nu cumva cuiva să-i fie prilej spre judecată a Prea Sfinţitului.

  Răspuns
  • Dorin

   Cele de care ai scris e cu totul altceva. Tu ai scris despre neputinţe, deci despre excepţii. Eu am scris despre faptul că regula/învăţătura despre însemnarea cu Sfînta Cruce nu e respectată, deci nu excepţiile. Iar Episcopul Ioan nu e excepţie, pentru că e tînăr şi în putere, nu bătrîn şi în neputinţă.

   Cît despre osîndă, adică judecată, vreau să menţionez 2 lucruri:
   1. să nu fim făţarnici: dacă vedem un om care greşeşte (poate că neintenţionat sau poate chiar din neştiinţă, iar neştiinţa e păcat), iar noi ştim cum trebuie făcut corect şi nu-l corectăm (fie pentru că nu vrem să ne “stricăm” cu omul, fie pentru că e mai sus-pus ca noi, fie că ne prefacem că nu am văzut ce a făcut, fie din alte motive, care de fapt sînt justificări), vina este şi a noastră, pentru că nu am adus învăţătură, adică lumină, acolo unde era întuneric, precum Însuşi Mîntuitorul ne învaţă: “De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.” (Sfînta Evanghelie după Matei 18, 15-17)
   2. nu este osîndă, adică judecată, dacă nu ne gîndim despre om a fi mincinos, curvar, hoţ, trădător, etc. Dacă obsevăm o faptă greşită făcută de aproapele, iar noi constatăm acest lucru fără a-l osîndi (adică vedem că fie a minţit, a furat, a ucis, a trădat, a făcut un lucru greşit etc.), deci fără a-l numi sau a ne gîndi despre acesta aşa cum am scris mai sus, atunci aceasta nu este judecata aproapelui. Dacă mai ales acest lucru noi îl constatăm, după care facem tot posibilul pentru a-i atrage atenţia cu blîndeţe (nu cu răutate) că a greşit şi că bine ar fi fost să facă altfel, adică bine şi cum învaţă Biserica, atunci facem şi o faptă bună, luminînd mintea aproapelui şi îndreptînd obiceiul rău al acestuia. Ba mai mult, aceasta chiar şi trebuie s-o facă tot creştinul care îşi vede aproapele greşind, după cum ne învaţă şi Sfîntul Nicodim Aghioritul: https://paterika.wordpress.com/2013/05/25/crestinii-nu-se-cuvine-sa-se-lupte-cu-cei-ce-indreapta-obiceiurile-rele-cu-cine-se-aseamana-cei-ce-le-stau-impotriva/ . Deci asta ar trebui privită ca o poruncă, mai ales de cei care cunosc cum ar trebui să stea lucrurile.

   Cam asta am avut a transmite. Rog de mă iertaţi şi mă corectaţi dacă am greşit cu ceva.

 3. Nume

  Daca tot veni vorba de Sf. Cruce, cum tre de facut? Eu fac intr-un fel, da uneori se intimpla ca vad la altii ca fac in aer, ori tot cum domnul din video, doar ca mai jos ei inca fac, la altii se flutura mina si ma smintesc si eu, nu mai stiu cum e drept si cum nu? Tot parca fac frunte-burta(mai sus de buric)-umar drept-umar sting, asa mai mare, nu chiar mica. Cum trebu totusi?

  Răspuns
  • Dorin

   Cum să te însemnezi corect cu Sfînta Cruce şi de ce, vezi mai jos pe aceste linkuri:
   http://blog.pustniculdigital.info/articole/43/
   http://www.marturieathonita.ro/cum-se-face-corect-semnul-sfintei-cruci/
   http://www.ortodoxia.md/descopera/9-ortodoxia-pentru-incepatori/138-despre-sfanta-cruce-simbolistica-i-modul-corect-de-svarire-a-sfintei-cruci

   O să te rog să citeşti cu atenţie şi să faci precum e scris, pentru că aşa învaţă Sfînta Biserică Ortodoxă şi aşa ne-au lăsat învăţătură Sfinţii Părinţi de la Sfinţii Apostoli. De asemenea, dacă vei vedea pe cineva însemnîndu-se greşit cu “cruce”, să-l corectezi cu duh blînd şi să-i arăţi cum trebuie de însemnat corect. Pentru că o cruce săvîrşită corect şi cu credinţă ortodoxă pune pe jar şi alungă dracii din jur, iar o “cruce” săvîrşită greşit e o hulă adusă Sfintei Cruci şi dracii rîd şi batjocoresc asemenea creştini. Şi nu uita: creştinii sînt soldaţii şi urmaşii lui Hristos, iar Crucea le este armă împotriva diavolului! Căci lupta noastră e “împotriva începătoriilor, împotriva stăpîniilor, împotriva stăpînitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sînt în văzduh” (Epistola către Efeseni a Sfîntului Apostol Pavel 6,12), adică împotriva duhurilor nevăzute, diavolilor. Şi ce este un creştin fără Sfînta Cruce sau fără însemnarea corectă cu Sfînta Cruce? E ca un soldat care a plecat la război fără arme, cu mîna goală.

  • Dorin

   să nu încurcăm lucrurile şi să nu ne facem proşti sau să ne ascundem după deget, prefăcîndu-ne că nu vedem. Ai dat exemple de oameni în vîrstă, pe care singuri i-ai menţionat a fi în neputinţă. Păi, iată, pe cei în neputinţă nu putem a-i pune ca exemplu de a face Sfînta Cruce corect, pentru că e vorba de neputinţă. Am văzut foarte rare cazuri, deci e vorba de excepţii, nu de regulă, cum oameni paralizaţi pe dreapta fac Crucea cu mîna stîngă sau avînd alte neputinţe nu se pot atinge de trup, dar fac în aer. Dar toate astea sînt excepţii, nu reguli.
   La noi, în schimb, începătorii nu au pe cine întreba cum se face corect, pentru că mulţi îşi fac semnul Sfintei Cruci după capul lor. Chiar o dată am văzut pe cineva cum îşi făcea triunghiuri pe trup, nu Sfinte Cruci. Şi asemenea caraghioşenii poţi vedea pretutindeni, din cauza prostiei omeneşti şi a neştiinţei generale, nu din cauza neputinţei. Dacă prostia omenească e neputinţă, atunci da, putem vorbi despre o neputinţă mentală, dar atunci vai de acel om, Dumnezeu cu mila!
   Acum că să vorbim despre cum se face corect, deci cum învaţă Sfînta Biserica despre însemnarea cu Sfînta Cruce: Crucea se face de la frunte la abdomen (pînă la buric sau în imediata apropiere) în linie dreaptă, şi de la umărul drept la cel stîng tot în linie dreaptă (nu curbată sau în alte forme). Asta e unica Sfîntă Cruce sfinţitoare, dacă e făcută cu credinţă dreaptă (adică conform crezului ortodox).
   Despre modul cum se face corect Sfînta Cruce şi de ce vezi în comentariul de mai sus.

 4. Dorin

  Pentru redacţia site-ului: Odată ce site-ul e destul de vizitat şi mai intră pe el şi neofiţi, cred că ar fi bine să existe o rubrică specială pentru începători pe site, o rubrică de cateheză care să includă toate învăţăturile de bază/elementare ale Bisericii Ortodoxe despre viaţa duhovnicească şi cum poate fi începută şi continuată. Chiar dacă şi alte site-uri au deja careva articole pe această categorie, cred că e cazul ca acest site să concentreze pe el aceste învăţături pentru vizitatorii săi.

  Răspuns
  • APARATORUL

   Frate Dorin,
   daca esti dispus sa ne ajuti de a face o astfel de rubrica, credem ca ar fi binevenita.
   La moment, noi nu reusim. Cu parere de rau…

 5. Nume

  Am inteles, multumesc pentru informatii. Da Staretul Nicolae Gurianov o face destul de normal. Am citit eu si mai inainte cum se face, ce simbolizeaza, de ce, dar pur si simplu vezi la altii si te gindesti ca tu nu faci corect, adica la mine mereu asa. Cu citiva ani in urma nici eu habar nu aveam cum se face cruce, imi parea ca cu 5 degete, ei ce sa mai zic…

  Răspuns
 6. marele Păcătos

  Sfântul Iona al Odesei a povestit un caz, cum mergând 3 surioare pe lângă linia de tren, un Sfânt a văzut nişte duhuri căzute se apropiau de ele ca să le împingă sub trenul care venea. S-a îndrăznit la una, nu a reuşit s-o împingă, s-au ridicat spre a 2-a, la fel nimic nu au reuşit, când s-au năpustit spre a 3-a, de asemenea nu au reuşit să o arunce sub roţile locomotivei.

  Atunci Sfântul care a văzut toate acestea îi întreabă pe vicleni:
  – şi de ce nu aţi reuşit să o împingeţi pe prima fetiţă?
  – pentru că poartă cruce la gât!
  – iar pe a 2-a surioară?
  – pentru că când a ieşit din casă, şi-a făcut semnul Sfintei Cruci!
  – bine, dar a 3-a?
  – pe aceea a însemnato mama lor când au pornit la drum.

  iată ce putere are Sfânta Cruce, făcută cu credinţă!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *