Selectați pagina

Arhiepiscopul Elpidophorus al Americii a fost mustrat de Patriarhul Bartolomeu

Arhiepiscopul Elpidophorus al Americii a fost mustrat de Patriarhul Bartolomeu

Ierarhului i s-a cerut să rezolve propriul său conflict cu Biserica Elenă în legătură cu botezul copiilor unui cuplu homosexual.

Ciornă automată

Ciornă automată

Patriarhul Bartolomeu a adresat o mustrare severă mitropolitului Elpidophoros (Lambriniadis), șeful Arhiepiscopiei americane a Bisericii Constantinopolului, ca fiind vinovat de scandalul izbucnit după ce a botezat copiii unui cuplu de homosexuali din Grecia în luna iulie a acestui an. Ierarhul a fost nevoit să asculte remarcile făcute la adresa sa în timpul unei vizite recente la Fanar, după cum a relatat publicația National Herald (Ardealul Național) din 9 septembrie 2022.

Nemulțumirea primatului Bisericii din Constantinopol a fost cu atât mai mare cu cât mitropolitul Elpidophoros se poziționase în cercurile apropiate lui ca fiind cineva care „nu face nimic fără știrea și aprobarea patriarhului”.

Mai mult, considerând că nu este necesar să își clarifice poziția în această problemă, a organizat prin intermediul presei pe care o controla o serie de atacuri la adresa Bisericii Eladei și a ierarhilor săi, cu participarea activă a arhidiaconului John Chryssavgis, consilier al Arhiepiscopiei americane. Acesta din urmă, în special, a fost însărcinat să justifice teologic, să scrie și să distribuie articole în apărarea botezului copiilor unui cuplu homosexual în America și în întreaga lume prin intermediul Religion News Service.

Astfel de activități provocatoare ale Mitropolitului Elpidophorus au dus la un „climat de nemulțumire în rândul ierarhilor, clerului și oamenilor din diaspora, precum și în rândul mai multor ierarhi și lideri ai Fanarului”, relatează National Herald. Reputația mitropolitului a fost atât de zdruncinată încât acesta nu a îndrăznit să vină la reședința Patriarhiei pentru a semna Codul Noului An Bisericesc pe 1 septembrie, deși se afla în vacanță în Antalya, Turcia.

Anterior s-a raportat că Mitropolitul Elpidophoros a oficiat botezul copiilor născuți de o mamă surogat de un cuplu homosexual, actorul Evangelo Bucis și creatorul de modă Peter Dundas, pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Elene. Mitropolitul Antonie de Glyfada, episcopul conducător local, nu a fost informat în mod corespunzător despre acest lucru și, de fapt, a fost indus în eroare de către episcopul conducător local. Ca răspuns la astfel de acțiuni, Biserica Ortodoxă Elenă a organizat o ședință a Sfântului Sinod, care a trimis o scrisoare către Fanar, cerând o evaluare a ceea ce se întâmpla.

Cazul șefului arhiepiscopiei americane a fost analizat apoi de Sfântul Sinod al Patriarhiei de Constantinopol în 29-30 august 2022. După cum relatează National Herald, problema scandaloasă a fost pusă pe ordinea de zi doar după ce ierarhii fanarioți l-au sfătuit pe Patriarhul Bartolomeu „să nu neglijeze Biserica Elenă”.

Ca urmare, Sinodul a decis să redirecționeze scrisoarea de protest către Mitropolitul Elpidophoros pentru a răspunde pentru acțiunile sale „aici și acum” și pentru a rezolva singur conflictul cu Biserica Elenă.

Sursa: https://www.ekirikas.com/entoli-tou-patriarcheiou-ston-elpidof/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке