Arheologii ar fi găsit „Muntele Sinai”, pe care Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci: muntele Jabal Maqla din Munții Jabal al-Lawz din Arabia Saudită.

moise primind cele porunci

Arheologii ar fi găsit Muntele Sinai, pe care Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci

Cercetătorii de la organizația de arheologie biblică The Doubting Thomas Research Foundation au găsit acum vârful pe care Moise a primit cele Zece Porunci. Moise i-a condus pe israeliți pe Muntele Sinai, potrivit cărții Exodul din Biblie. Acesta era înconjurat de foc și fum. Profetul a urcat apoi pe munte, unde s-a „întâlnit cu Dumnezeu” pentru a primi cele Zece Porunci.

Muntele Sinai este, prin urmare, unul dintre cele mai importante locuri sfinte ale religiilor evreiască, creștină și islamică. Un lanț muntos din Egipt a fost considerat timp de mulți ani locul unde se afla muntele sfânt.

Cercetătorii au reușit să identifice Jabal Maqla, un vârf din Munții Jabal al-Lawz din Arabia Saudită, ca fiind Muntele Sinai. Muntele, cu vârful său distinct înnegrit, ar sugera că acesta este locul în care Moise a primit cele zece porunci.

locul zece porunci

Arheologii au găsit locul în care Dumnezeu i-a dat Moise cele Zece Porunci

Pe drumul spre presupusul Munte Sinai se află o stâncă impunătoare, despicată. Există semne de eroziune masivă a apei pe aceasta – deși este într-o zonă în care plouă foarte puțin.

Anumiți cercetători susțin că Exodul este un mit, deoarece nu există dovezi la Muntele Sinai tradițional din Peninsula Sinai din Egipt, dar dacă au căutat în locul greșit?
Ryan Mauro, Fundația de cercetare Doubting Thomas

Mauro a mai declarat pentru The Sun

„apa a țâșnit din această stâncă și alimentează în mod miraculos poporul israelian”.

Dar există și alte dovezi. Se spune că ar exista un loc de închinare la un vițel de aur și există, de asemenea, semne ale unui cimitir în vârful muntelui. Un capitol din cartea Exodul spune că un vițel de aur a fost adorat în timp ce Moise urca pe Muntele Sinai. Când Moise s-a întors de pe munte, cei care se închinau la vițelul de aur au fost uciși pentru idolatria lor.

Președintele fundației, Ryan Mauro, care este expert în Orientul Mijlociu, a declarat pentru Sun:

„Unul dintre principalele motive pentru care anumiți cercetători susțin că Exodul este un mit este faptul că în Muntele Sinai tradițional din Peninsula Sinai din Egipt au fost găsite puține sau deloc dovezi pentru ceea ce scrie în Biblie.

„Dar ce se întâmplă dacă acești cercetători au căutat de fapt în locul greșit?

„Mutați-vă în Peninsula Arabică și veți găsi dovezi incredibil de convingătoare care se potrivesc cu relatarea biblică.”

„VÂRF DE MUNTE PÂRJOLIT”

Adevăratul loc sfânt, spune el, se află în provincia nord-vestică a Arabiei Saudite și există dovezi puternice care demonstrează acest lucru.

Cercetătorii au continuat apoi să identifice Jabal Maqla, un vârf din lanțul muntos Jabal al-Lawz, ca fiind Muntele Sinai.

Biblia spune că Dumnezeu a coborât pe Muntele Sinai sub forma unui foc.

Iar ei susțin că muntele, cu vârfurile sale înnegrite în mod clar, sugerează că acesta este locul.

jabal al maqla

Jabal Maqla, un vârf din cadrul lanțului muntos Jabal al-Lawz,are vârful înnegrit sursa foto: The Sun

inminarea celor porunci

Dumnezeu vine la Moise sub formă de foc și lumină și îi înmânează cele zece porunci Credit: Getty

„SEMNE DE DRUM SUB MAREA ROȘIE”

În Cartea Exodului, Moise își întinde bastonul și Dumnezeu desparte apele, iar ei reușesc să fugă.

Povestea spune că apele s-au întors apoi în valuri și au zdrobit trupele care îi urmăreau.

Fundația crede că plaja Nuweiba este cel mai probabil punct de trecere, deoarece studiile au descoperit poteci de pământ sub apă.

Ei susțin că aceste dovezi găsite de cercetătorul suedez Dr. Lennart Moller dezvăluie rămășițele armatei care a fugit.

Se susține că au găsit ceea ce ei cred că sunt formele unor care, care erau învelite în corali, deși metalul și lemnul se dizolvaseră de mult timp.

De cealaltă parte a Mării Roșii, se spune că există dovezi care se presupune că se potrivesc cu tabăra biblică Elim, despre care se spune că ar avea 12 fântâni și 70 de palmieri, o duzină dintre sursele de apă rămânând și astăzi.

pasaj marea rosie

Un aparent pasaj terestru a fost găsit sub Marea Roșie Sursa foto: The Sun

roata transformata in coral

Se afirmă că coralul s-a format în jurul rămășițelor armatei lui Pharohs, în această imagine ar fi arătată o roată de car. Sursa foto: The Sun

STÂNCA DESPICATĂ DE PE MUNTELE HOREB

Pe drumul spre presupusul Munte Sinai se află o stâncă despicată impunătoare, cocoțată pe un deal mare.

Stânca și dealul de dedesubt prezintă semne de eroziune masivă cauzată de apă – totuși, aceasta se află într-o zonă care primește foarte puține precipitații.

Mauro a declarat:

„Credem că acest reper distinct poate fi stânca pe care Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să o lovească și din care a țâșnit apoi apă, asigurând în mod miraculos hrana pentru populația israelită.”

stanca lovita de moise

Se spune că aceasta este stânca despărțită de Moise Sursa foto: The Sun

„ALTARUL LUI MOISE”

La Jabal al-Maqla există un altar antic compus din pietre de granit netăiate la baza muntelui și rămășițele a ceea ce par a fi mici piloni antici compuși din marmură, la fel ca în Cartea Exodului.

Se spune că Moise a construit un altar din pietre netăiate la baza Muntelui Sinai și a așezat lângă el 12 stâlpi reprezentând cele 12 triburi ale lui Israel.

Până în prezent au fost găsiți nouă stâlpi și mai multe bucăți de marmură sparte, împrăștiate în toată zona.

altarul lui moise

Locul suspectat a fi altarul lui Moise Sursa foto: The Sun

„LOCUL DE ÎNCHINARE LA VIȚELUL DE AUR”

Alte două dovezi cruciale de pe acest munte sunt ceea ce se crede a fi locul de închinare la Vițelul de Aur și semnele unui cimitir.

Capitolul 32 din Exodul relatează incidentul Vițelului de Aur, în care israeliții fac un vițel de aur, care era un zeu egiptean, și i se închină în timp ce Moise se află pe Muntele Sinai.

Când Moise se întoarce de pe munte, închinătorii la vițelul de aur sunt uciși pentru idolatria lor.

Ryan Mauro a spus:

„Aproape de munte, avem acest loc acoperit cu reprezentări ale unor oameni care se închină la tauri și vaci.

„Și ceea ce este cu adevărat semnificativ este că aceste petroglife sunt izolate în această zonă. Nu este ca și cum ar fi sculptate peste tot pe munte.”

Aceasta vine în contextul în care Fundația de Cercetare Doubting Thomas și alții au descoperit ceea ce ei cred că ar putea fi Arca lui Noe.

templul vitelul de aur

Acesta a fost identificat ca fiind același templu cu reprezentări de viței pe partea laterală.Sursa foto: The Sun

Sursa: https://www.the-sun.com/news/3774807/bible-archaeologists-mount-sinai-god-moses-commandments-2/