Selectați pagina

Aproximativ o treime din operaţiile la inimă făcute în ţara noastră sînt făcute de un singur cardiolog

Aproximativ o treime din operaţiile la inimă făcute în ţara noastră sînt făcute de un singur cardiolog

Aproximativ o treime din operaţiile la inimă făcute în ţara noastră sînt făcute de cardiologul Artiom Surev.

Specialistul a venit la Institutul de Cardiologie din Chișinău în 2012, după rezidenţiat. Are în palmares mii de intervenţii chirurgicale. El foloseşte metoda non-invazivă, fără bisturiu şi cu anestezie locală, relatează publika.md

Artem este unul din puţinii specialişti de la noi din ţară care foloseşte metoda non-invazivă. Printr-o puncţie arterială de doi milimetri în regiunea mîinii e introdus un cateter special. Doar trei clinici din ţară fac astfel de intervenţii: două particulare şi Institutul de Cardiologie din Chișinău. La institut, posesorii poliţelor de asigurare beneficiază de servicii gratuite.

“Bineînţeles, chirurgul nu este atotputernic. Noi nu putem garanta succesul absolut. Dacă un medic vă promite că totul va fi bine, înseamnă că el nu cunoaşte toate riscurile. Indiferent cît de bine te descurci, există o doză de imprevizibil”, a spus ardiologul, Artiom Surev.

Studiile demonstrează că incidenţa bolilor cardiovasculare e direct legată de stilul de viaţă nesănătos.

Unii pacienţi nu ţin cont de primele simptome ale bolilor. Ei rabdă pînă la ultimul moment, cînd unica soluţie este intervenţia chirurgicală. Iar operaţiile sînt costisitoare, ceea ce înseamnă cheltuieli mari pentru stat. Angiografia coronariana costă în jur de 7000 lei, iar stentarea – de la 20 pînă la 50 de mii lei.

Şi deşi există o mulţime de soluţii oferite de medicină, specialiştii atrag atenţia că metoda cea mai eficientă constă în adresarea la timp la medic şi într-un mod sănătos de viaţă.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii