Selectați pagina

Aproape toate fructele s-au scumpit, iar unele legume, dimpotrivă, s-au ieftinit, în comparație cu anul 2019

Aproape toate fructele s-au scumpit, iar unele legume, dimpotrivă, s-au ieftinit, în comparație cu anul 2019

Potrivit unui studiu realizat de către experții Federației Agricultorilor din Moldova, aproape toate fructele s-au scumpit, iar unele legume, dimpotrivă, s-au ieftinit, în comparație cu anul 2019, potrivit agrotv.md

Astfel, au crescut cu 61,5% costurile la struguri, fructe și pomușoare, în timp ce au scăzut cele ale legumelor cu 15,7%. Potrivit experților cele mai scumpe produse de pe piața internă a Moldovei sunt mandarinele, portocalele, merele, struguri de masă și morcovii.

Prețurile cu ridicata pentru citrice au crescut în acest an cu 40-70%, în funcție de categoria calității. Scumpirea s-a datorat în mare măsură impactului pandemiei, schimbându-se și fluxul importurilor – produsele din Turcia au fost înlocuite cu produse mai scumpe din Spania și Grecia.

Au crescut cu aproximativ 30 la sută și costurile la merele autohtone – cu 20-30% , în special la cele destinate exportului, și la strugurii de masă – cu aproximativ 20%. Potrivit experților, cel mai tare s-au ieftinit legumele, de exemplu, cartofii, cu aproximativ 4 lei / kg.

Aceasta se datorează importului unei cantități mari, dar și faptului că suprafața rezervată cultivării a crescut în 2020.

În clasament, urmează castraveții, ardeii grași și roșiile, în medie, prețul lor a scăzut cu 30-40 la sută, și ceapa care la sfârșitul primei decade a lunii noiembrie a putut fi cumpărată cu 1,5 lei / kg.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке