Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a anunţat despre introducerea stării de război, decizia mai trebuie aprobată de Rada Supremă.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (CNSA), Oleksandr Turchynov, a declarat că CNSA a votat pentru introducerea stării de război în țară pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia trebuie să fie aprobată încă de Rada Supremă. Reuniunea parlamentului ucrainean este programată pentru astăzi, ora 16.00, potrivit RIA Novosti, citat de sputnik.md

„Să propunem președintelui Ucrainei să introducă stare de război în Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile, vă rugăm să sprijiniți propunerea”, a declarat secretarul CNSA, Oleksandr Turchynov, la ședința Consiliului.

La rândul său, președintele Ucrainei,  Petro Poroșenko, a declarat că posibila introducere a stării de război în țară nu înseamnă refuzul Kievului de soluționare politico-diplomatică a „eliberării teritoriului ucrainean”.

„Avem intenții să continuăm să respectăm toate obligațiile internaționale, inclusiv acordurile de la Minsk”, a declarat Poroșenko.

Președintele a asigurat, de asemenea, că decizia nu va limita drepturile și libertățile cetățenilor. El a adăugat că introducerea stării de război nu înseamnă mobilizare imediată, dar între timp, totodată , în primul rând vor fi pregătiţi militarii militarii în termen.

„Noi trebuie, în cel mai scurt timp posibil, să efectuăm toate măsurile pentru a proteja statul”, – a spus Poroșenko.

Luni, Poroșenko intenționează să discute cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu liderii mai multor state.

Provocarea navelor militare ucrainene

În dimineața zilei de duminică, navele marinei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu, încălcând articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul mării, au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Ele nu a respectat ordinea stabilită pentru trecerea navelor de război prin marea teritorială a Rusiei și de-a lungul canalului Kerch-Yenikalsky.

După aceea, la ora 19.00, după cum a raportat FSB, au încercat din nou să acționeze ilegal. Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele legale ale navelor și ambarcațiunilor serviciului de frontieră și Flotei Mării Negre care le însoțeau de oprire imediată și făceau manevre periculoase.

Pentru a opri cu forța navele Flotei maritime militare a Ucrainei, au folosit arme. Toate cele trei nave au fost reținute în apele teritoriale rusești. O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru RIA Novosti că s-a întâmplat la coordonatele de 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică, la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strâmtorii Kerci sub podul Crimeei.

În cursul incidentului, trei soldați ucraineni au fost răniți ușor, au primit asistență medicală și nu a existat niciun pericol pentru viața lor, a spus FSB. Cu privire la încălcarea frontierei de stat a Rusiei a fost pornit dosar penal.

Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră și Marea Azov, a fost închisă duminica pentru trecerea navelor civile din motive de securitate.