Criza mondială provocată de COVID-19 a fost un factor secundar anul trecut, relatează jurnal.md. Aceasta a influențat negativ exporturile în proporție de 30%. Cel mai mult a înrăutățit situația exporturilor seceta din agricultură, iar ca rezultat în 2020 Republica Moldova a înregistrat cea mai dramatică scădere a producției agricole din istorie. Este opinia expertului în politici economice al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, expusă în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

seceta

Anul 2020 a înregistrat cea mai dramatică scădere a producției agricole din istoria Republicii Moldova

Potrivit expertului, în Republica Moldova comerțul extern a scăzut de patru ori de-a lungul istoriei, în timpul crizei din 1998-1999, a celei din 2009, din 2014-2015 și din 2020.

Anul trecut volumul comerțului extern a scăzut față de 2019 cu 722 de milioane de dolari.

Analistul menționează principalele cinci ramuri ale economiei moldovenești unde au scăzut exporturile. Este vorba de cerealele și semințele – cu 157 de milioane de dolari, automotive – cu 100 de milioane de dolari, produsele farmaceutice – cu 41 de milioane de dolari, îmbrăcăminte – cu 33 de milioane de dolari, tutun – cu 13,8 milioane de dolari. Astfel, mai mult de jumătate din scădere a fost determinată de seceta agricolă din 2020.

Totodată, Republica Moldova anul trecut a înregistrat în anumite ramuri și creșteri de exporturi: uleiuri și grăsimi – 33,6 milioane de dolari, utilaje aeronautice – 15,6 milioane de dolari, fructe și nuci – 14,5 milioane de dolari, vehicule terestre – 6,6 milioane de dolari și reziduuri alimentare – 6,4 milioane de dolari.

Referitor la importuri, Veaceslav Ioniță a menționat că acestea au scăzut cu circa 430 de milioane de dolari: scăderea consumului cu circa 100 de milioane de dolari și economisirea resurselor financiare de la ieftinirea resurselor energetice – circa 330 de milioane de dolari. Anul trecut, Republica Moldova a plătit pentru importul de resursele energetice 590 de milioane de dolari, minimum din ultimii 15 ani și a făcut o economie de 330 de milioane de dolari comparativ cu 2019. În 2020, într-o perioadă de criză, consumul de resurse energetice a înregistrat cea mai mare scădere din istoria produselor petroliere. Petrolul a ajuns la prețul minimum din ultimii 25 de ani. Scăderea prețului la petrol a dus la ieftinirea gazului, energiei electrice, a petrolului, s-au ieftinit prețurile de import, însă reglementarea proastă a dus la ceea că în Republica Moldova prețurile au rămas relativ ridicate, iar cetățenii nu s-au bucurat pe deplin ieftinire.

Expertul a amintit că potrivit unei cercetări IDIS Viitorul, majoritatea moldovenilor se odihnesc peste hotare și cheltuie anual circa 800 de milioane de dolari. Anul trecut aceștia au fost nevoiți să stea acasă și nu au cheltuit circa 500 de milioane de dolari. Astfel, acești 500 de milioane de dolari de la oamenii care nu au putut merge să-i cheltuie peste hotare și 330 de milioane de dolari de la ieftinirea resurselor energetice a dus la ceea ce anul trecut Republica Moldova a economisit cel puțin 830 de milioane de dolari, banii care au rămas pe piața valutară, cea ce a provocat un exces de valută.