Selectați pagina

ANPC: Fructele din magazin sunt tratate cu un pesticid care atacă rinichii și ficatul!

ANPC: Fructele din magazin sunt tratate cu un pesticid care atacă rinichii și ficatul!

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), îi avertizează pe români să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără – unele dintre acestea fiind tratate cu Imazalil, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, care atacă ficatul și rinichii.
Citiți cu atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați și e bine sa știți că: portocalele si citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman.

Thiabendazol-Imazalil sau E233 este folosit pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă. Directorul ANPC a prezentat exemplul etichetei unor citrice provenite din Turcia și pe care este specificat respectivul pesticid. El mai afirmă că ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și ar putea fi cancerigenă.

Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor. Substanța este cu atât mai periculoasă cu cât această nu are un miros specific.

Fructele sunt tratate cu două tipuri de pesticide, iar aceste produse chimice rămân prinse între pielița fructului și stratul de ceară, cu care sunt tratate pentru a putea fi transportate la mari distanțe.

Această ceară se așează pe pereții sistemului digestiv și în timp provoacă afecțiuni grave, printre care și diverse tipuri de cancer.

Marea problemă este că, în cazul fructelor vândute vrac, aceste informații nu pot fi dobândite, ele nefiind afișate la standul de vânzare.

”Instituțiile statului abilitate în acest domeniu, ANPC și ANSVSA, ar trebui să oblige comercianții să afișeze la standurile de fructe, pe lângă țara de origine, și substanțele cu care au fost tratate și dacă sunt acoperite cu un strat de ceară”, declară  Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumator.

Sursa

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке