animale armeCu ani in urma, atunci cand tehnologia nu era atat de avansata, strategii militari apelau la tot felul de trucuri pentru a reusi sa obtina un avantaj in fata ostilor inamicului.

Dintre aceste idei inovatoare, proiectele ce implicau animale folosite drept arme de razboi erau printre cele mai discutate. Site-ul Listverse prezinta 10 dintre cele mai ciudate planuri militare care aveau in centru folosirea animalelor in aceste scopuri.

Raboi nuclear: Focoase pline de pui
In anul 1957, in timpul Razboiului Rece, britanicii se gandeau la demararea unui proiect cel putin ciudat. Astfel, acestia si-au propus sa ingroape mai multe focoase nucleare pe teritoriul german, ca un mecanism de siguranta in cazul in care armata sovietica avea sa invadeze dinspre est, continentul european. Totusi, din cauza temperaturilor din timpul iernii, care au fost extrem de scazute in nordul Germaniei, focoasele nucleare nu aveau sa functioneze.

Mai apoi, savantii au intentionat sa foloseasca pui in interiorul carcaselor pentru a incalzi circuitele electronice. Pana la urma, proiectul a fost anulat, britanicii fiind ingrijorati de consecintele detonarii acelor dispozitive pe teritoriul aliat.

Transmisiuni: Soimi anti-comunicare
In contextul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Marea Britanie a folosit peste 250.000 de porumbei calatori care obtineau mesaje de la trupele aliate, aflate in spatele liniilor inamice. Un porumbel era instruit sa calatoreasca mai mult de 1.800 km, intr-o locatie precisa si fara a transmite semnale, care ar fi putut fi detectate de inamici.

Soldatii lui Hitler foloseau si ei aceeasi tactica, asa ca servicile de informatii britanice au instruit cativa soimi care sa „patruleze” spatiul aerian britanic si sa intercepteze porumbeii folositi de partea adversa. Potrivit istoricilor, proiectul soimilor anti-comunicare a fost unul de succes, englezii reusind sa limiteze numarul porumbeilor-spion.

Delfini anti-tero
Inca din anii ’60, Marina Statelor Unite ale Americii a beneficiat de fonduri  consitente, destinate antrenarii diverselor animale pentru razboi. Delfinii erau cel mai des antrenati in acest scop, avand capacitatea de a detecta minele subacvatice, pentru ca mai apoi sa alerteze cea mai apropiata patrula militara, formata din scafandrii special pregatiti.

In Seattle, delfinii si leii de mare ai patrulelor Garzii de Coasta par a face o echipa grozava atunci cand vine vorba de detectarea si capturarea intrusilor umani. Cand sesizeaza un inotator, delfinul inoata pana la cea mai apropiata nava, in vreme ce leul de mare reuseste sa captureze intrusul.

Project X-Rau – Bomba liliac
Bomba Liliac, cu nume de cod Project X-Ray, a fost dezvoltata de serviciile de spionaj americane, mai precis de Lytle S. Adams si aprobata de presedintele Roosevelt. Acest proiect implica umplerea unei carcase de bomba cu lilieci care hibernau. La o altitudine anume, carcasa se deschidea, iar liliecii ajungeau pe casele sau copacii din Japonia. Fiecare liliac avea atasata o incarcatura, o mini-bomba care exploda la aterizare.

La un moment dat, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, proiectul a reprezentat strategia principala a Americii, insa a fost abandonat atunci cand s-a dorit sa se investeasca mai mult in bomba atomica, aceasta cucerind teren mai mult.

Soareci antrenati pentru a detecta minele de teren
Minele de teren din teatrele de razboi reprezinta si astazi un pericol real pentru civili. Detectarea acestora de catre militari reprezinta o misiune foarte periculoasa, asa ca Charlotte D’Hulst a demarat un proiect indraznet. Cercetatoarea lucreaza la modificarea genetica a unui soarece care sa lucreze impreuna cu soldatii genisti si sa inspecteze mai mult de 300 metri patrati in cateva ore.

Acesti soareci modificati genetic ar avea un miros de 500 de ori mai fin decat soarecii normali si sunt suficient de mici pentru a nu declansa minele de teren.

Armata URSS si primul om-maimuta
In anii ’20, Iosif Stalin le-a propus savantilor rusi sa realizeze prima fiinta umana invincibila si insensibila la durere. Stalin dorea sa creeze o rasa de super-soldati, prin incrucisarea dintre cimpanzei si oameni. Omul de stiinta Ilya Ivanov a fost desemnat sa conduca acest proiect.

Mai intai, Ivanov a incercat sa impregneze sperma umana femelelor cimpanzeu, insa aceasta prima etapa s-a dovedit a fi un esec. Apoi, s-a dorit folosirea spermei unui mascul cimpanzeu pe o femeie, insa singurul mascul de varsta reproducatoare a murit inainte ca Ivanov sa inceapa aceasta a doua etapa, iar planurile au esuat.

Caini de razboi, in vremea lui Ahile
In Grecia Antica, cainii razboinici au fost unii dintre cei mai feroce adversari pe campul de lupta. Astfel, in secolul 7 i.Hr., orasul Magnezia a inceput sa suplimenteze fortele militare cu caini antrenati, din rasa Mastiff, care pot ajunge si la 113 kg. Soldatii din vechea Elada trimiteau cainii in confruntarile militare cu alte armate, dupa care incepeau batalia propriu-zisa. Istoricii sustin ca distrugerile provocate de acesti caini erau destul de mari.

Bombele cu surprize ale armatei americane
In anul 1994, fortele aeriene ale Statelor Unite au conceput un tip de bombe neletale, dar care sa enerveze sau sa schimbe foarte mult comportamentul inamicilor. Se numeau „Bad Guy” si erau trimise pe teritoriul advers. Contineau feromoni care sa atraga albine si viespi sau substante care sa provoace schimbarea temporara a orientarii sexuale.

Bombele cu serpi din Cartagina
Faimosul generalul militar cartaginez Hannibal este celebru pentru atacul asupra Romei. Dupa acest episod, la un moment dat, Hannibal a purtat o batalie contra lui Eumenes al II-lea, regele din Pergamon. Batalia s-a dat pe mare, iar inamicii erau peste armata lui Hannibal, din punct de vedere numeric. Genialul strateg din antichitate a apelat la un truc simplu, aruncand asupra navei in care se afla regele advers borcane pline cu serpi veninosi. Bineinteles, regele s-a speriat, s-a retras, iar celelalte nave l-au urmat, cartaginezii reusind sa castige lupta.

Sursa: manager.ro