Selectați pagina

Anglia schimbă regulile de donare a organelor: Specialiștii în transplant vor putea să le preleve și fără acordul voluntar al omului

Anglia schimbă regulile de donare a organelor: Specialiștii în transplant vor putea să le preleve și fără acordul voluntar al omului

Anglia schimbă regulile de donare a organelor. Specialiștii în transplant vor putea să le preleve și fără acordul voluntar al omului. Astfel spus, dacă pacientul nu își va manifesta direct refuzul, în restul cazurilor chiar și tăcerea va fi considerată un presupus consimțământ. Donarea nu se va putea face doar în cazurile în care vor exista refuzuri în scris. Modificările au ajuns în Parlament și urmează să fie puse în aplicare începând cu anul viitor.

Consimțământul presupus al donatorului funcționează, de exemplu, în Țara Galilor încă decembrie 2015. Rata acestui acord de donare de organe în Țara Galilor sunt acum cele mai ridicate din Marea Britanie și ajung la 75%.

Aceste modificări, susțin reprezentanții Guvernului englez, ar putea salva până la 700 de vieți pe an, datorită numărului în creștere de organe disponibile.

Keira – donatorul

Keira Ball din Devon avea nouă ani când a fost victima unui accident rutier împreună cu mama și fratele ei. Tatăl său Joe a fost abordat de echipa de specialiști în consimțământul donării organelor, după ce medicii din Bristol au confirmat că nu-i vor putea salva fiica.

„Deși nu am discutat despre donarea de organe, știam că asta ar fi vrut Keira. Era în firea ei”. Organele fetiței au fost folosite pentru a salva patru vieți. Max Johnson în vârstă de nouă ani a primit inima ei”, povestește Joe.

Max – destinatarul

În momentul accidentului Keirei, Max se afla în spitalul din Newcastle, cu insuficiență cardiacă, după o infecție virală. El era ținut în viață datorită unei pompe mecanice.

„Nu credeam că voi reuși. Mi-am îmbrățișat părinții cu gândul că ar putea fi ultima oară”, povestește Max.

Intervenția a fost un succes, iar Max, acum în vârstă de 11 ani, se simte bine. Povestea lui Max a determinat premierul Marii Britanii să se implice în schimbarea regulilor de donare și să introducă consimțământul presupus în Anglia.

Ce este consimțământ presupus

În prezent, în Marea Britanie sunt aproximativ 6.000 de persoane în lista de așteptare pentru un transplant de organe. Anul trecut, peste 400 de pacienți au decedat în timp ce așteptau un organ adecvat.

În cadrul noului sistem, oamenii vor fi încurajați să-și scrie consimțământul pentru donarea de organe sau să renunțe. Totuși, dacă rudele nu vor fi de acord, acestea ar putea bloca donarea, deci va fi important ca familiile să discute despre dorințele lor.

Familiile lui Max și Keira au început să realizeze campanii de educație publică privind donarea de organe.

„Dacă această problemă ar fi fost discutată la școală de la o vârstă fragedă, copiii ar vorbi despre aceasta cu prietenii și familiile lor”, a declarat pentru BBC Loanna Ball, mama Keirei.

Familia a înființat o fundație de caritate în memoria fiicei lor pentru a oferi sprijin familiilor îndoliate.

„Vreau ca toată lumea să vorbească despre importanța donării de organe. Dacă un membru al familiei lor ar muri, ar lăsa oare organele acestuia să se piardă și să se distrugă sau vor dori să salveze viețile unor oameni?”, a susținut Max.

Noul proiect de lege a fost promovat de deputatul Geoffrey Robinson. Înainte de aceasta documentul a trecut prin Camera Lorzilor, fiind promovat de către Lordul Hunt. Acesta a declarat pentru BBC că a fost „absolut încântat” de faptul că proiectul Bill urma să devină lege și a adăugat: „Sunt convins că, în final, multe organe vor fi donate și multe vieți vor fi salvate”.

Dar criticii proiectului de lege au avertizat că există puține dovezi că odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la lege numărul donatorilor de organe va crește.

Ce organe pot fi donate?

Cele mai frecvente transplanturi sunt de:

Rinichi

Inimă

Ficat

Plămâni

Pancreas

Intestin mic

Țesuturi cum ar fi cornee, supape de inimă, piele și os.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке