Atunci când liderii din domeniul sănătății din inima ținutului olandez din Pennsylvania au început să elaboreze o strategie de distribuire a vaccinurilor COVID-19, știau că va fi greu de vândut amishilor, care continuă să se ferească de vaccinurile preventive și de intervenția guvernului.

Amish, oamenii care nu dau doi bani pe pandemie

Amish, oamenii care nu dau doi bani pe pandemie

Încă de la început, au afișat fluturași la magazinele de produse agricole și la licitațiile unde Amish vând mobilă și cuverturi făcute manual. Au cerut sfatul membrilor acestei comunități, profund religioase și conservatoare, care le-au spus să nu fie insistenți. Și au cerut celor trei ziare citite de Amish să publice anunțuri de promovare a vaccinului. Două au refuzat. Până în luna mai, două clinici rurale de vaccinare au fost deschise la o stație de pompieri și la un centru de servicii sociale, ambele locuri fiind familiare pentru Amish din comitatul Lancaster. În primele trei luni, s-au prezentat 400 de persoane. Doar 10 erau Amish, dar din noul Ordin, nu Swartzentruber.

Campania de vaccinare a rămas mult în urmă în toate comunitățile Amish din SUA, în urma valului de epidemii de virusuri care a cuprins bisericile și casele lor în cursul anului trecut. În comitatul Holmes din Ohio, unde se află cea mai mare concentrație de Amish din țară, doar 10% din populația totală a comitatului este complet vaccinată.

Deși convingerile lor religioase nu le interzic să se vaccineze, Amish sunt, în general, mai puțin predispuși să fie vaccinați pentru boli care pot fi prevenite, cum ar fi rujeola și tusea convulsivă. Deși acceptarea vaccinurilor variază în funcție de tipul bisericii, Amish se bazează adesea pe tradiția familiei și pe sfaturile liderilor bisericii, iar o parte esențială a credinței lor este acceptarea voinței lui Dumnezeu în caz de boală sau de moarte.

Mulți cred că nu au nevoie de vaccinul COVID-19 acum, deoarece s-au îmbolnăvit deja și consideră că toate comunitățile lor au atins imunitatea de grup, deoarece asta consideră și furnizorii lor de servicii medicale din Ohio, Pennsylvania și Indiana, unde locuiesc aproape două treimi din cei aproximativ 500.000 de Amish din SUA. „Acesta este motivul nr. 1 pe care îl auzim”, a subliniat Alice Yoder, director executiv pentru sănătate comunitară la Penn Medicine Lancaster General Health, o rețea de spitale și clinici.

Experții spun că ratele scăzute de vaccinare reflectă atât natura Amish, cât și ezitarea generală față de vaccinare, întâlnită în multe zone rurale ale țării. Mai multe afaceri locale și organizatorii unor evenimente comunitare au transmis departamentului de sănătate din comitatul Holmes că nu vor mai fi bineveniți dacă vor aduce vaccinul la ei. Clinicile medicale abia dacă au parte de câteva cazuri Covid acum, după ce toamna trecută se confruntau cu până la cinci cazuri pe zi.

„Am câștigat un fel de imunitate. Știu că acest lucru poate fi dezbătut, dar sunt sigur că acesta este motivul pentru care nu vedem cazuri în acest moment”, a transmis un reprezentant Amish. În primele luni ale pandemiei, Amish au urmat liniile directoare de distanțare socială și au încetat să se mai adune la biserică și la înmormântări, a explicat Steven Nolt, cercetător la Young Center for Anabaptist and Pietist Studies de la Elizabethtown College din Pennsylvania. Dar când vecinii non-Amish și oficialii locali aleși au început să facă presiuni împotriva mandatelor de stat și federale, ei au reluat adunările.

Cei mai mulți spun acum că au avut deja virusul și nu văd necesitatea de a se vaccina, a declarat și Mark Raber, care este Amish și este membru al unei așezări din Daviess County, Indiana, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din stat. O strategie care nu va funcționa, spun furnizorii de servicii medicale, este bombardarea Amish cu statistici și loterii de vaccinuri, din cauza neîncrederii lor generale și a respingerii oricărui tip de ajutor guvernamental. Amish nu acceptă nici măcar beneficii de securitate socială, deoarece nu votează și nu au încredere în guvern.

Trevor Thain, care deține Topeka Pharmacy în nordul statului Indiana, unde există 35.000 de Amish, a lucrat cu CDC pentru a reduce decalajele de comunicare în LaGrange County, unde doar 10% din toți locuitorii sunt complet vaccinați. De când vaccinul a devenit disponibil, au imunizat aproximativ cinci mii de persoane, însă doar 10 dintre ele Amish. În urmă cu câteva săptămâni, el a distribuit fluturași care oferă programări private sau doze distribuite în interiorul locuințelor. Nu a primit răspuns de la cineva care să facă parte din comunitatea Amish.

Autor: Tiberiu Moldovan