Selectați pagina

Americanii au venit și au de gând să rămână

Americanii au venit și au de gând să rămână

S-a discutat timp de aproape 20 de ani, acum se întâmplă: soldații americani vin pentru o perioadă mai lungă în Polonia, cei germani și britanici se duc în statele baltice.

La acest sfârșit de săptămână, în Polonia va fi zi de sărbătoare: În Piața Pilsudski din Varșovia, în piața centrală din Cracovia și în multe alte orașe, sosirea trupelor americane este sărbătorită solemn, cu fanfară militară, cu o expoziție de armament și cu un meniu ostășesc. O zi istorică: populația Poloniei salută cu o largă majoritate intrarea trupelor străine, la fel cum a făcut-o o singură dată în istoria zbuciumată a țării, cu mai mult de 200 de ani în urmă, când au venit soldații lui Napoleon.

De data aceasta, în Polonia au venit americanii. Ideea de a înlocui bazele americane din Germania (cu încă 36.000 de soldați) cu noi baze în Europa de Est a fost, într-adevăr, discutată în mod repetat. Germania nu mai avea nevoie, după căderea blocului estic, de protecție suplimentară, care era și foarte costisitoare. Dar mulți ani la rând nu sa întâmplat nimic. Până în 2014, când a început agresiunea Rusiei contra Ucrainei. La acea vreme, ministrul polonez de externe de atunci, Radoslaw Sikorski, a cerut “două brigăzi” pentru a proteja mai bine Polonia.

Ceea ce vine acum este o brigadă: aproximativ 3.500 de soldați din Colorado, cu 87 de tancuri și 400 jeep-uri “Humvee”. Acțiunea se numește „Resolve Atlantic”. Soldații vor fi întâmpinați solemn și în orașul Zagan din Silezia, unde vor rămâne staționați în mare parte. După nouă luni, ei vor fi înlocuiți cu forțe noi, prin rotație. Fiecare „schimb” va participa și la exerciții în alte țări din regiune, printre care și în România.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, NATO a promis Moscovei că nu va trimite mari unități permanente de luptă la est de Germania, atât timp cât situația de securitate va rămâne stabilă. Rotația de acum cu exerciții constante e un „truc”, prin care pot fi staționate trupe și echipament militar în regiune, dar nu și „permanent”. Cu toate acestea, Moscova a protestat împotriva acestei practici, deși Rusia a organizat în mod agresiv exerciții cu zeci de mii de soldați la granița sa de vest sau în țara vecină, Belarus, încă din 2007. De asemenea, armata rusă a simulat, în timpul unor manevre, atacuri asupra Varșoviei sau a Republicii Estonia.

Brigada americană este un suport special din partea SUA în favoarea aliaților. La aceasta se va adăuga, în scurt timp, operațiunea „Enhanced Forward Presence” ( EFP). În acest cadru, câte un batalion multinațional va fi amplasat în țările membre NATO Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Deja pe 19 ianuarie va avea loc o ceremonie festivă în Bavaria pentru cei 500 de militari germani care pleacă în Lituania.

Germania conduce batalionul multinațional din Lituania, la care vor mai participa alți 500 de soldați din mai multe țări. În Estonia, conducerea va fi preluată de britanici, în Letonia de canadieni. În Polonia, în aprilie vor sosi trupe suplimentare americane, SUA preluând conducerea batalionului găzduit în nord-estul țării. Acolo se află zona vulnerabilă de graniță Suwalki, la doar 60 de kilometri de regiunea rusă Kaliningrad și de Belarus. Experții militari avertizează asupra pericolului existent: în cazul în care Rusia ar începe o acțiune convențională sau „hibrid” împotriva unui stat baltic, ar putea tăia cu ușurință coridorul de aprovizionare al trupelor NATO în zona Suwalki. Balticii sunt considerați cei mai expuși riscului unui posibil atac, chiar dacă și-au întărit considerabil armatele lor mici.

Decizia cu privire la EFP a fost cea mai importantă hotărâre a summit-ului NATO de la Varșovia, în iulie 2016. După alegerile din SUA există însă temeri, în ce măsură noul președinte Donald Trump va avea aceeași preocupare pentru regiune și va continua pe linia predecesorului său Barack Obama. Sau dacă nu cumva se gândește la un “nou Yalta”, prin care ar dori să se implice la împărțirea lumii cu Moscova, ca în 1945,  în sfere de influență clar definite. În acest caz, ar putea să oprească într-o bună zi staționarea prin rotație a trupelor americane în Europa de Est. Trump a declarat în repetate rânduri că SUA nu ar mai trebui să apere țările care nu-și îndeplinesc obligațiile financiare în cadrul NATO.

Mass-media de stat rusească a criticat staționarea forțelor NATO drept “desfășurare agresivă”. Dar unitățile care sunt acum amplasate de la Marea Baltică până în România pentru a garanta securitatea în regiune sunt mult mai mici decât trupele aliate care au protejat, până în 1989, Berlinul de Vest.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке