Selectați pagina

Amenzi pentru neachitarea poliței medicale. Până când poate fi procurată cu reducere

Amenzi pentru neachitarea poliței medicale. Până când poate fi procurată cu reducere

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite, până în data de 31 martie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) cu reducere. După acest termen, cei care nu s-au asigurat vor plăti prima AOAM integral, adică 4056 de lei. Suplimentar, vor trebuie să achite amenda și penalitatea stabilită, scrie bizlaw.md

Astfel, fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, dar și alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, dacă se asigură până pe 31 martie achită 2.028 lei. Aceasta reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală.

În același timp, proprietarii de teren agricol beneficiază de o reducere de 75% din prețul primei AOAM. Aceștia trebuie să achite doar 1.014 lei.

Conform Codului contravențional al Republicii Moldova, neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul stabilit de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 15 la 33 de unităţi convenţionale, adică de la 750 la 1.650 de lei.

Amintim că, recent un grup de avocați au propus ca și apărătorii să achite doar jumătate din prețul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Conform normelor legale, în prezent, persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, notarii publici, avocaţii, mediatorii şi executorii judecătoreşti achită costul integral al primei AOAM.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *