Selectați pagina

Amenzi pentru comercializarea și utilizarea sacoșelor și veselei de unică folosință din plastic

Amenzi pentru comercializarea și utilizarea sacoșelor și veselei de unică folosință din plastic

Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege ce prevede amenzi pentru comercializarea și utilizarea sacoșelor și veselei de unică folosință din plastic.

Utilizarea și comercializarea pungilor și veselei de unică folosință din plastic va fi sancționată cu amendă în Republica Moldova. Amenzile sunt prevăzute de un proiect de lege avizat pozitiv de Guvern în ședința de joi, 1 august, și care prevede modificarea Codului Contravențional, relatează sputnik.md

Potrivit proiectului, persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4.500 de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic, în timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12.000 de lei.

Utilizarea și comercializarea veselei din plastic va fi sancționată din 1 ianuarie 2021. Pungile din plastic urmează să fie scoase din uz treptat, în două etape prevăzute pentru anii 2020 și 2021. Vânzarea celor mai rezistente sacoșe din plastic a fost interzisă din 1 ianuarie 2019.

Proiectul este o inițiativă legislativă a unui grup de deputați și a fost necesar din considerentul că Legea cu privire la comerțul interior interzice doar utilizarea pungilor din plastic, dar nu prevede şi sancţiuni.

În ședința Guvernului, proiectul de modificare a Codului Contravențional a fost prezentat de ministrul Economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan.

Ministrul a precizat că va fi interzisă prin sancțiune utilizarea și comercializarea pungilor din  plastic, a farfuriilor, paharelor și altor accesorii din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.