Cetățenii care își vor lăsa animalele de companie în primejdie riscă să fie sancționate cu până la 4 500 de lei. Un proiect de lege privind modificarea și completarea Codului contravențional, a fost aprobat în acest sens de către Guvern.

Mai exact, proiectul prevede că lăsarea în primejdie a animalului de companie sau ținerea acestuia fără hrană sau medicamentele necesare se va sancţiona cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 90 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Documentul mai prevede că ținerea sau creșterea câinilor fără autorizația necesară sau în condiții ce prezintă pericol pentru oameni sau animale se sancționează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale, scrie bizlaw.md.

De menționat că, Codul contravențional nu mai prevede sancțiuni pentru eutanasierea sau comercializarea animalelor. Autorii inițiativei au eliminat actuala prevedere conform căreia capturarea sau eutanasierea animalelor de companie, ori comercializarea animalelor de companie, în scopul obţinerii produselor şi subproduselor de la acestea se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizicen și cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.