amenzi_date_personaleParlamentul a adoptat în lectură finală proiectul de lege nr. 391, care prevede stabilirea unor sancțiuni contravenționale pentru divulgarea datelor cu caracter personal. În susținerea acestei inițiative legislative s-au expus 51 de deputați. De la vot s-au abținut deputații Partidului Liberal și parlamentarul independent Mihai Godea, informează UNIMEDIA.
Pe data 10 octombrie, proiectul de lege fusese adoptat în prima lectură.
Proiectul de lege vine să completeze Codul Contravenților Administrative cu o sancțiune suplimentară pentru persoanele cu funcție de răspundere care nu păstrează secretul datelor cu caracter personal. A fost prevăzută o amendă de la 3 la 6 mii de lei
Ministrul Justiției, Oleg Efrim a precizat pentru UNIMEDIA că această modificare a venit ca urmare a solicitării Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal, care au depistat această lacună în procesul de aplicare a legii.
UNIMEDIA precizează că pe data de 10 octombrie, deputatul Mihai Ghimpu a declarat că prin această lege se dorește îngrădirea accesului cetățenilor la arhivele KGB-ului.