Selectați pagina

Amenzi de cinci ori mai mari decât costul vinietei

Amenzi de cinci ori mai mari decât costul vinietei

Deputații examinează un proiect de lege care prevede că, în cazul constatării de către organele competente a lipsei achitării taxei pentru utilizarea drumurilor Republicii Moldova, se aplică o amendă egală cu 500% din suma taxei neachitate.

De exemplu, în cazul neachitării vinietei pentru o zi, prețul căreia este de 1 euro, transportatorul va plăti o amendă de 5 euro.

De asemenea, autorii propun ca autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, care circulă pe teritoriul țării noastre, să achite taxa pentru utilizarea drumurilor. Mai exact, se propune perceperea taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de la transportatorii din țările cu care Moldova a încheiat acorduri privind transportul rutier fără achitarea taxelor rutiere, dar care percep totuși taxe contrar acordurilor.

Totodată, orice scutire acordată transportatorilor ar urma să fie condiționată de acordarea unor drepturi reciproce pentru transportatorii moldoveni de către statele respective.

Amenzi de 500% din suma taxei neachitate, ar urma să plătească și șoferii autovehiculelor a căror masă totală, sarcina masică pe axă sau dimensiuni depășesc limitele admise. La fel, ar urma să fie modificată taxa pentru folosirea zonei drumului public și/sau zonele de protecție a acestuia din afara perimetrului localităților pentru amplasarea publicității exterioare. Autorii susțin că, astfel, ar urma să fie diminuată publicitatea amplasată pe marginea drumului, iar agenții economici din domeniu ar deveni mai responsabili.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *