Selectați pagina

Alergiile pot apărea pe fondul consumului de alimente procesate, pline de aditivi şi hormoni

Alergiile pot apărea pe fondul consumului de alimente procesate, pline de aditivi şi hormoni

Vreţi un motiv puternic pentru a consuma cu măsură alimente procesate? Acestea eliberează histamină în organism, ceea ce produce reacţii alergice. Iar substanţele chimice din produsele alimentare perturbă sistemul imunitar.

Un număr mare de alergii alimentare! Cu asta se confruntă mulţi pacienţi de vârste fragede care ajung la medici în ultimii ani.

O explicaţie ar fi expunerea încă de la vârste mici la alimente superprocesate. Potrivit medicilor, 80% din alergii sunt reacţii exagerate ale sistemului imunitar şi se produc după un consum de proteine din lapte, ouă, peşte, soia şi arahide.

„Faptul că cei mai expuşi sunt copiii este explicat de faptul că mucoasa intestinală este mai puţin maturizată din punct de vedere imunologic şi alergenii ajung mai uşor în sânge, iar la indivizii predispuşi genetic pot declanşa reacţii alergice”, ne spune dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar alergolog.

Spre vârsta de 5 ani, mucoasa intestinală se maturizează, iar reacţiile alergice se reduc ca frecvenţă. Regula generală este să consumaţi cât mai multe produse naturale în perioada sarcinii. Dieta fără conservanţi trebuie oferită şi copilului, măcar în primii ani de viaţă.

„Laptele, de exemplu, în oraşele mari, nu mai poate fi servit aşa cum e preluat de la animal, la transport suferă schimbări, la pasteurizare schimbări, la UH alte schimbări, la depozitarea lui în bidoane de aluminiu alte schimbări, animalul rareori mai paşte iarba”, adaugă prof. dr. Pavel Chirilă.

Există însă şi pseudoalergii cauzate de o deficienţă de enzime. De asemenea, medicii semnalează şi alte tipuri de reacţii alergice.

„Am avut de exemplu în cabinet pacient cu alergie la penicilină fără să fi făcut niciodată penicilină – a mâncat o viaţă întreagă pui crescuţi în condiţii de captivitate”, explică prof. dr. Pavel Chirilă.

Alimentele pline de coloranţi, aditivi şi conservanţi cresc nivelul de histamină din organism prin mecanisme care nu se cunosc exact. Histamina semnalează prezenţa unei reacti alergice.

Aşadar, evitaţi să le daţi celor mici astfel de produse. În plus, în copilărie ar trebui evitate alimentele care au ele înşele un conţinut mare de histamină. Este vorba despre brânzeturile cu mucegaiuri. Conţinut mare de histamină au şi căpşunile, dar şi peştii oceanici transportaţi pe distante mari.

„Se degradează aminoacizii şi se transformă în histamină… pacientul pur şi simplu poate să ajungă la o urgenţă medicală cu o reacţie cutanată, dar şi digestivă”, afirmă dr.  Petruţescu.

Pentru cei mici, peştele potrivit este cel extrem de proaspăt. Va daţi seama de asta dacă ochii sunt perfect limpezi. Valorosul peşte oceanic ar trebui consumat din conservele în suc propriu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *