Selectați pagina

Alegeri în SUA: provocare pentru hackeri

Alegeri în SUA: provocare pentru hackeri

votare-suaDupă ce serverul Partidului Democrat a căzut victimă hackerilor, în SUA s-a declanșat o dezbatere despre securitatea sistemului de vot electronic. Experții cred că un anumit aspect politic ar fi mai important.

Actuala campanie electorală pentru prezidențialele americane nu are nevoie de tensiuni în plus. Dar acestea au fost oricum provocate de temerea că hackerii ar putea manipula rezultatul scrutinului. Totul a pornit de la spargerea de către hackeri a serverului congresului național al Partidului Democrat. Dacă au reușit asta, de ce nu ar reuși să compromită și sistemul de vot online? Iar faptul că experții IT și autoritățile americane suspectează că Rusia ar fi în spatele acestor atacuri cibernetice nu face decât să pună gaz pe foc.

Experții în sisteme de vot online spun însă că temerile privind o eventuală manipulare electronică ar fi total exagerate și bazate pe informații false. Să accesezi un server privat de e-mail, ca în cazul democraților sau al concernului Sony, ar fi un lucru, să manipulezi votarea electronică ar fi cu totul altceva, explică David Becker, de la centrul de inovație și cercetare electorală din Washington. La serverele private și de companii hackerii au de trecut doar de un nivel de securitate. Computerele din cadrul sistemului de vot electronic american, pe de altă parte, funcționează descentralizat, nu sunt interconectate și nici conectate la Internet.

Diferențiat și descentralizat

“În SUA, avem aproape 10.000 de autorități electorale diferite și 50 de state, iar pentru desfășurarea votului sunt responsabile de regulă autoritățile locale”, arată Becker. Și mai dificilă face provocarea pentru hackeri faptul că pe teritoriul american sunt folosite zeci de aparate de vot diferite. În plus, 80% din alegătorii americani preferă să voteze la urne, bifând pe un buletin de vot candidatul preferat, în loc să-și exprime opțiunea cu ajutorul automatelor de vot electronice. “Pentru a manipula rezultatul scrutinului, ar fi nevoie de o conspirație în care să fie implicate sute de mii de persoane, cu acces direct la aparatele din întreaga țară”, spune Becker.

Mai ușor de spart este tehnologia electorală conectată la Internet, cum este cazul cu înregistrarea alegătorilor. Astfel de sisteme au fost deja atacate în trecut și au fost acum întărite, după atacurile cibernetice împotriva democraților, subliniază Merle King, de la centrul pentru sisteme de vot de la Kennesaw State University, în apropiere de Atlanta, Georgia. În plus, un atac asupra sistemului de înregistrare a votanților nu ar fi motivat politic, ci ar fi un act infracțional: hackerii ar dori să intre în posesia datelor personale ale foarte multor oameni.

Ceea ce nu înseamnă că îngrijorările privind atacarea sistemului de vot electronic sunt total deplasate; doar că, din cauza pericolului ridicat existent în permanență, aceste sisteme au evoluat în consecință din perspectiva securității, chiar dacă anumite părți ale lor sunt cu adevărat vechi.

Îmbătrânit, dar nu depășit

“Pentru cetățenii care citesc relatări despre sistemul nostru de vot învechit este greu de înțeles că vechi nu înseamnă neapărat și depășit. Dar modul de funcționare nu se schimbă”, susține King. “Aviația noastră militară este formată tot din bombardiere B52, pentru că îndeplinesc obiectivele misiunilor și sunt eficiente.”

Chiar dacă multe aparate de vot ar putea fi modernizate tehnologic, ele rămân în continuare “suficient de bune pentru a desfășura cu ele alegeri sigure și corecte”, crede și Becker.

Din aceste motive, cei doi experți menționați nu se tem prea mult nici de atacuri cibernetice, nici de vreun eșec în funcționarea sistemului de vot electronic. Mult mai mult sunt ei îngrijorați de efectele negative ale acestei dezbateri actuale privind securitatea sistemului de vot. În special afirmațiile candidatului republican Donald Trump, potrivit cărora alegerile ar putea fi manipulate, generează neîncredere în sistem în rândurile alegătorilor.

Dezbaterea pune sub semnul îndoielii rezultatul scrutinului

“Cei care fac astfel de acuzații nu vor să facă sistemul de vot mai sigur, ci dimpotrivă să provoace și să lezeze încrederea oamenilor, pentru a-i determina să nu se mai ducă să voteze”, este de părere Becker.

“Pericolul principal constă în erodarea încrederii în sistemul electoral”, adaugă King. “Pentru că dacă punem la îndoială procesul, suntem la doar un pas să ne îndoim și de rezultat.”

Cei doi experți subliniază, la fel ca omologii lor din ambele tabere politice americane, că au încredere totală în procedura de vot. Becker insistă: “Alegătorii din SUA trebuie să știe că voturile lor vor fi numărate corect pe 8 noiembrie.”

Sursa: http://www.dw.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке