Selectați pagina

Alegeri în Găgăuzia: Irina Vlah, candidata susţinută de Rusia, a câştigat alegerile pentru funcţia de guvernator

Alegeri în Găgăuzia: Irina Vlah, candidata susţinută de Rusia, a câştigat alegerile pentru funcţia de guvernator

gagauziaIrina Vlah, candidata care a beneficiat în timpul campaniei electorale de un sprijin puternic din partea Moscovei, a câştigat alegerile desfăşurate duminică pentru funcţia de guvernator (başcan) al Găgăuziei (Unitatea Teritorial Autonomă ‘Gagauz-Yeri), din primul tur de scrutin, cu 51,01% de voturi, potrivit rezultatelor preliminare, relatează mass-media din Chişinău.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, capitala regiunii, Irina Vlah a fost votată de 32.543 dintre locuitorii cu drept de vot din Găgăuzia, scrie Agerpres.

Contracandidatul său, Nicolai Dudoglo, susţinut de Partidul Democrat (PDM), a acumulat 19,05% din sufragii. Pe locul trei se clasează Valeri Ianioglo – cu 7,96%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală din această regiune din sudul Republicii Moldova.

Alegerile au fost validate de Comisia electorale regionale, care a raportat o prezenţă la vot de 58,1%.

Comisia Electorală urmează să prezinte luni, la ora 11.00, rezultatele preliminare ale scrutinului de duminică.

Guvernatorul în exerciţiu al Găgăuziei, Mihail Formuzal, a felicitat-o deja pe Irina Vlah cu victoria în alegeri, subliniind că restul celor nouă candidaţi ar trebui să accepte înfrângerea, fără a pune la îndoială legalitatea rezultatelor scrutinului, potrivit Gagauz.info.

Alegerile de ieri din UTA Găgăuzia au fost monitorizate de către 67 de observatori internaţionali din partea a 13 instituţii.

Guvernatorul Găgăuziei, sau başcanul, are un mandat de 4 ani şi, după numirea în funcţie, devine automat membru al guvernului de la Chişinău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *