vasele-din-otelGăsim în comerţ o varietate de oale şi de cuptoare, de toate mărimile şi pentru toate nevoile. Unele au design aparte, altele ocupă spaţii mici de depozitare. Pentru ce optăm şi de ce? Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi te sfătuieşte ce să alegi!

Când alegem vasele pentru gătit trebuie să ne gândim nu doar la cât de uşor sunt de manevrat în bucătărie sau cât de mult loc ocupă în dulap ori frigider. Din lipsă de timp, suntem tentaţi să optăm pentru aparatele care gătesc în timp record, fără să ţinem cont că, de exemplu, cuptoarele cu microunde afectează structura nutrienţilor din alimente. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi recomandă utilizarea în bucătărie a dispozitivelor pentru fierbere în vapori de apă, a oalelor sub presiune şi gătitul la wok (o tigaie specială pentru preparat legumele în stil chinezesc).

Prepară alimentele la abur

Una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a găti mâncarea este folosind aparatele de fierbere pe vapori de apă. În comerţ se găsesc diverse dispozitive care sunt formate din mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate pe un vas în care se pune apa. Dacă nu ai un astfel de aparat, nu-i nicio problemă. Te poţi folosi cu succes de o sită, un vas şi un capac, cu condiţia ca toate să se potrivească la mărime. Capacul este bine să fie mai curbat, pentru ca picăturile de apă să nu cadă direct pe alimente. Poţi fierbe la aburi: cereale, leguminoase, carne. Legumele şi carnea preparate într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.

Oala cu care gătea şi bunica

Oala sub presiune este preferată pentru că scurtează timpul de preparare al mâncărurilor. Pentru că presiunea şi temperatura din interiorul oalei sunt foarte ridicate, coacerea se reglează printr-o valvă de siguranţă. Când presiunea este foarte mare, se ridică valva şi se eliberează vaporii de abur şi picăturile de apă. Avantajele gătitului cu oala sub presiune este că se păstrează substanţele nutritive din alimente şi se face economie de timp.

Profesorul Mencinicopschi recomandă în cartea sa „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase“ oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. „Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi, implicit, salvează calitatea alimentelor, în timp ce apa care acoperă alimentele, folosită la supe şi la ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi“.

Wok-ul coace uniform

Acest vas se foloseşte în special în bucătăria asiatică, dar intră vertiginos şi în preferinţele româneşti. Wok-ul se aseamănă cu o tigaie, ceva mai adâncă. Forma lui permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, în timp ce se foloseşte o cantitate mică de ulei sau de grăsime. În plus, legumele sau carnea se coc mult mai repede, menţinând astfel nutrienţii în alimente.

Dacă vrei să-ţi cumperi un wok, optează pentru unul din fontă. Wok-urile din aluminiu arată bine, sunt uşor de manipulat, dar se deteriorează rapid şi se pătează. Mai mult, aluminiul din vas poate trece în mâncare. Există studii care-l incriminează de apariţia în timp a Alzheimerul-ui.

Sursa: stiri.com.ro