Selectați pagina

Alcatraz

Alcatraz

 

 

inchisoarea-alcatrazInchisoarea federala Alcatraz, inconjurata de apa, curenti marini foarte puternici, fortificata cu otel si beton, a fost gandita ca inchisoarea cea mai sigura din America, ca un loc din care sa nu poata evada nimeni. Insula pe care este situata inchisoarea – acum doar un muzeu si obiectiv turistic – nu avea aproape deloc vegetatie, fiind o stanca inconjurata de apa, de unde si porecla atribuita de „chiriasii” de pe Alcatraz: Stanca.
Apele marii sunt cutreierate de rechini albi, de o ferocitate binecunoscuta. Asadar, in afara de masurile de securitate luate de administratia inchisorii, insula insasi descuraja orice evadare. Asta nu inseamna ca n-au existat astfel de tentative. La un moment dat, numele de Alcatraz a reprezentat cea mai negativa parte a modului american de trai, locul unde-i puteai gasi pe cei mai sinistrii dintre criminali, cu pedepsele cele mai grele.
Alcatrazul se bucura de o astfel de reputatie, incat unii dintre gangsterii Americii si-au cerut transferul acolo, ca sa dobandeasca un plus de prestigiu in lumea lor violenta. Mistica inchisorii de unde era imposibil sa evadezi, s-a accentuat odata ce Alcatrazul a intrat in vizorul Hollywoodului. Lumea filmului a prezentat inchisoarea drept un epicentru al raului, un loc bantuit si malefic, glorificandu-i pe gangsterii aflati acolo in detentie. Realitatea a fost mai stranie decat fictiunea: Alcatrazul a inregistrat mai multe tentative de evadare, cateva disparitii, precum si mai multe incercari de strapungere a zidurilor cu ajutorul lingurilor.
Inchisoarea, construita in 1912 ca si inchisoare militara, a fost remodelata in 1934, devenind cel mai sofisticat penitenciar al vremii. Putea primi circa 600 de detinuti, cu toate ca numarul acestora n-a depasit niciodata cifra de 300. In inchisoare se aflau blocuri de celule, construite din otel, fara nicio tangenta cu alti pereti comuni. Aceste blocuri de celule erau ca niste inchisori separate in cadrul Alcatrazului, ferecate cu gratii din otel special, rezistent la taierea cu scule specializate. Aceste gratii speciale au ridicat costul fiecarei celule la suma de 200 000 de dolari, o suma enorma pentru acei ani. Nu era singura inovatie din Alcatraz. Celulele se puteau deschide si inchide prin actionarea unor dispozitive mecanice, in locul cheilor separate pentru fiecare celula. De asemenea, au aparut si detectoarele de metal, o noutate in acele timpuri.

Viata in Alcatraz

Pentru detinutii din aceasta inchisoare de maxima securitate, viata se derula la fel ca in orice alta inchisoare americana. Nu era una deosebit de placuta, dar nici anticamera infernului, asa cum o ilustrau filmele vremii. In fiecare dimineata, detinutii faceau curatenie in celula, se imbracau si se prezentau la apel, apoi se duceau in grup la cantina, pentru micul dejun. Apoi se incolonau pentru munca de zi cu zi, in facilitatile industriale de pe insula. Sau puteau studia la biblioteca. Stingerea se dadea la ora 21,30.

Evadare din Alcatraz

In pofida masurilor de securitate dure, lucrurile nu au mers intotdeauna bine prin Alcatraz. Au existat mai multe tentative de evadare, inclusiv una despre care se crede ca ar fi reusit. Joseph Bowers a fost impuscat si ucis pe cand escalada un gard, in 1936. In anul urmator, doi detinuti au reusit sa plece de pe insula, dar se crede ca s-au inecat in apele Golfului San Francisco. Cadavrele lor nu au fost gasite niciodata.
In 1938, trei detinuti au atacat si ucis un gardian, in timpul tentativei lor de evadare. Unul dintre ei a fost impuscat mortal de un alt gardian, un al doilea a fost ranit, iar cel de-al treilea s-a predat.

O tentativa de evadare derulata in 1962 a fost, poate, cea mai celebra dintre toate. Fratii Clarence si John Anglin, impreuna cu Frank Morris, si-au petrecut luni de zile discutand planul de evadare. Au sapat cu lingurile la baza peretelui de beton (muiat de igrasie), in jurul rasuflatorilor pentru ventilatia celulelor, folosind bucati de carton vopsit cenusiu, pentru a masca gaurile. In cele din urma, au iesit prin sistemul de ventilatie de pe acoperisul cladirii, de acolo au escaladat un gard si s-au lansat pe mare. Se crede ca fratii Anglin si Frank Morris s-au inecat, insa nu au fost gasite decat unele din hainele lor, plutind intr-o punga.

Sursa: roportal.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *