Selectați pagina

Albina salbatică din Europa, pe cale de disparitie. 84 % din producţia vegetală destinată consumului depinde de polenizare

Albina salbatică din Europa, pe cale de disparitie. 84 % din producţia vegetală destinată consumului depinde de polenizare

Aproximativ 10 % din cele aproape 2.000 de specii de albine salbatice din Europa sunt amenintate de disparitie, iar inca 5 % vor fi in aceasta situatie in viitorul apropiat daca nu se iau masurile adecvate pentru combaterea fenomenului, releva un raport publicat de Comisia Europeana.

Realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN), acesta este primul studiu consacrat populatiilor de albine salbatice din Europa, mult mai putin cunoscute decat semenele lor domestice, dar la fel de utile pentru culturile de plante, relateaza AFP.

Autorii cercetarii, cofinantate de Comisia Europeana, au constatat ‘o alarmanta lipsa de expertiza’ referitoare la cele 1.965 de specii de albine cunoscute, din care pentru 58 % nu exista date. In acest context, desi nu au identificat cu claritate decat 77 de specii amenintate de disparitie, specialistii apreciaza ca numarul real este de 200 de specii.

Situatia este ingrijoratoare, tinand cont de faptul ca 84 % din productia vegetala din Europa destinata consumului uman depinde de polenizarea realizata de albine si bondari, afirma UCIN, pledand pentru ‘investitii urgente in cercetare’ pentru a stopa declinul numeric al acestor insecte extrem de utile.

Sursa: Ultima Ora.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *