Selectați pagina

Albania: Pana la urma, Biserica Sfantul Atanasie din Dhermi a fost distrusa cu totul

Albania: Pana la urma, Biserica Sfantul Atanasie din Dhermi a fost distrusa cu totul

Pe data de 26 august 2015, in zori, Primarul din Himara – Albania, si-a atins obiectivul, Biserica Sfantul Atanasie, aflata in localitatea Dhermi, fiind demolata cu totul.

La ora 4 dimineața, poliția orașului a ajuns la biserica si a pornit excavatoarele sosite sa-si faca treaba.

Cativa locuitori au auzit zgomotul si au fugit la biserica, dar nu au mai avut ce sa faca.

Rezidenții, treziti dis-de dimineata – au mai apucat doar sa stranga ultimele ramasite ale obiectelor lor sfinte, raporteaza Romfea.

Întrebat despre incident, Primul-Ministru al Albaniei, a descris biserica drept “garaj”. Actiunile de acest gen, inregistrate mai nou in Albania, par sa fie urmari ale declarațiilor cu caracter naționalist ale Primului-Ministru albanez, despre “Albania Mare”.

Amintim că pe 21 august, un act foarte grav de vandalism a avut loc la Biserica Sfântului Atanasie, din Dhermi.

“Persoane neidentificate, conducand autovehicule fără plăcuțe de înmatriculare, au distrus pavimentul de ciment al bisericii, la orele prânzului. În momentul în care faceau asta, au fost surprinsi de preotul bisericii, rezident al Dhermi. Viața acestuia a fost pusa în pericol, fiind cat pe ce sa fie ucis în timp ce persoanele neidentificate încercau sa fugă” – se arata intr-un raport al Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Autoritatea ecleziastică locală a formulat o plangere penala împotriva acestui act de distrugere a unei proprietati și a încercarii intenționate de a provoca un accident și de a spori conflictele sociale.

Credincioșii ortodocși din Dhermi au fost șocați de acest act dur de violență si de profanare, comis asupra lacasului ortodox. Ei au cerut insistent autorităților de stat să reacționeze urgent împotriva infractorilor și să intervină pentru a opri orice alte tentative de distrugere. Credincioșii sunt, în mod special, indignați de atitudinea mass-mediei și a unor persoane care încearcă să politizeze și sa legitimizeze distrugerea și violența.

Biserica Ortodoxă Autocefala a Albaniei condamnă astfel de acte de vandalism, care afectează proprietatea și libertatea religioasă. Aceasta solicită credincioșilor să rămână calmi în fața acestor provocări și să stea fermi în apărarea Bisericii.

Sursa: Lăcaşuri Ortodoxe

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.