Selectați pagina

Alături de nevoile creştinilor. Ortodocşii împreună

Alături de nevoile creştinilor. Ortodocşii împreună

Moldova OrtodoxaNu e secret că din ce în ce mai multe necazuri se abat asupra noastră. Culmea e că toate ni se impun prin lege! Da, anume legea, care, de fapt, ar trebui să ne protejeze, tocmai ea ne vinde şi ne surghiuneşte. Pentru a fi alături unul de altul în necazuri, şi pentru a lămuri anumite neclarităţi juridice, redacţia Apărătorul, aproape săptămînal, în cadrul Mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului” din localitea Răciula, a petrecut mai multe întâlniri tematice.

După data de 7 martie se va modifica forma formularului 9?

Cum va arăta acesta?

Prin ce se deosebește de forma veche?

Până când sunt valabile pașapoartele sovietice?

Ce e de făcut dacă vor fi anulate?

Cum procedăm cu colectarea automatizată a datelor personale în școli și instituţii?

Ce facem dacă suntem impuși să primim banii (salariul, pensia) prin card bancar?

E adevărat că produsele alimentare la bazele en-gros nu le vom putea procura cu bani cheș?

E adevărat că poliţa de asigurare medicală e obligatorie pentru toţi și putem fi chemaţi la judecată dacă nu o deţinem?

Ce reprezintă pașapoartele biometrice?

Care este efectul real al legii prohomosexualitate?

Unde și când ne pot fi deschise dosare electronice?

Ce spun marii duhovnici despre actele cu cip?

Putem susţine examenele de bacalaureat cu formularul 9?

De ce nu se mai eliberează certificate de naștere fără IDNP și care e soluţia?

Luptăm în continuare cu măsura de vaccinare forţată a copiilor?

Se instaurează în RM dictatura justiţiei juvenile?

Cum să mergem la medic dacă ni se cere acordul la colectarea datelor personale și, deci, la crearea dosarului electronic?

Cum deosebim semnele vremurilor?

Ce spun Sfinţii Părinţi despre acestea?

Ce este ecumenismul?

Cum putem cădea în plasele ecumenismului?

La acestea și la multe alte întrebări duhovnicești și practice de zi cu zi s-a încercat de a găsi soluţii și răspunsuri în cadrul întâlnirilor sus-numite.

Mulţumim tuturor celor ce au contribuit la petrecerea acestor adunări ale creștinilor care au avut dragoste și interes să participe la ele!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

14 Comentarii

 1. marele Păcătos

  CEL MAI IMPORTANT:

  LA FOTOGRAFIERE PENTRU ACTE – SE PUNE PECETEA PE FRUNTE!!!

  SPUNEŢI TUTUROR – SĂ NU PRIMEASCĂ ACTE!!!

  Răspuns
 2. Nicandru

  gata, Păcătosule, eşti pierdut irecuperabil cu aşa idei. Uite sub picioare, nu cumva levitezi?

  Răspuns
  • marele Păcătos

   şi cum Dumneata ai constatat asta?
   uite ce zice Sfântul Paisie
   http://s005.radikal.ru/i211/1203/69/617b2b55b40a.jpg

   hai te rog, argumentează – dacă nu la fotografiere, cum altfel o să se pună pecetea aşa cum zice Sfântul Paisie?

   da să fie da – nu să fie nu, restu-i de la mikiduţă!

 3. Nicandru

  Şi unde s-a anunţat că vor avea loc asemenea adunări? De ce se anunţă abia după eveniment? De ce nu s-a anunţat înainte? Vor avea loc asemenea adunări şi în Chişinău? Se vor mai repeta adunările?

  Răspuns
  • eu

   Buna Nicandru. Am fost si eu la citeva din intilnirile date. S-a anuntat ca vor fi pe raioane, dar din cauza soborului s-au cam incurcat itele. Au inceput sa vina lume de peste tot. Ultima data organizatorii au spus ca pe aceste teme vor face vinerile si ne vor anunta din timp pe raioane, iar simbetele se face o retrospectiva a evenimentelor de peste saptamina. Ma interesa si pe mine de ce anume acolo se petrec intilnirile, dar mi s-a spus ca acolo este redactia Aparatorului, deci a organizatorului. Doamne ajuta! Cer iertare.

 4. mama

  Sunt tinara mamica. Am nascut cu 3 luni in urma. Certificatul de nastere al copilului este cu cod de identificare si nu-mi elibereaza la OSC altul. Ce as putea sa fac, cum sa refuz la codul copilului?

  Răspuns
 5. APARATORUL

  Începind cu 7 martie, buletinele de identitate provizorii eliberate pe 10 ani din motive religioase fara IDNP (fosta F9) se eliberează potrivit legii în acelasi regim cu actele de identitate. Deci, poate fi obținută și pentru nou-născuți. În momentul îndeplinirii cererii-tip e necesar de a indica ca nu sunteti de acord cu colectarea, stocarea si prelucrarea automatizată a datelor personale. Aceasta e unica modalitate oficială de a refuza la IDNP-ul copilului. Doamne ajută!

  Răspuns
 6. Iulian

  #Redacție,

  Ce înseamnă ”a indica” în cererea-tip fraza de refuz? Există în cererea-tip fraza că persoana este de acord cu înregistrarea în registrul electronic și ideea este ca această frază să fie tăiată și să fie scris manual refuzul?
  Cum anume se procedează?

  Răspuns
  • APARATORUL

   În cererea-tip de la secțiile de pașapoarte este o fraza generală: sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale. În unele secții chiar se indica: cu prelucrarea automatizată a datelor mele personale. Acest acord este necesar pentru procesarea si verificarea automatizată a datelor personale și crearea unui dosar electronic. Nici o acțiune a secției de pașapoarte nu este valabilă și nu poate fi efectuată potrivit legii cu privire la protecția datelor personale, fără acordul persoanei.
   Deci, în cererea-tip e necesar de completat: Sunt de acord cu prelucrarea MANUALA a datelor mele personale necesara pentru PRIMIREA BULETINULUI DE IDENTITATE PROVIZORIU.
   Această frază limitează dreptul organelor de stat de a vă crea dosar electronic și de a vă colecta și alte date personale.
   În cazul în care nu puteți face modificări în cererea-tip, atunci e necesar de a scri un refuz separat. Tipul refuzului a fost publicat în unul din ziarele Aparatorul vara aceasta.
   În decurs de 2 luni Ministerul Tehnologiei Informației promite că va modifica tte cererile-tip din Țară, deci nu va mai fi nevoie de a completa cererea cu fraza sus-indicată.
   Sperăm să vă fie de folos informația în cauză.
   Doamne ajută!

 7. Cristina Cazacu

  Buna seara.m-ati informat ca deja se elibereaza buletine fara cod
  pentru copii dar certif de nast fara cod se elibereaza?va multumesc anticipat.

  Răspuns
 8. APARATORUL

  Nu. Este o directivă a Direcției Generale Stare Civilă către toate Oficiile Steării Civile din Țara precum că nu se mai eliberează certificate de naștere fără cod de identificare. Doar mamicile care au nascut în Transnistria detin astfel de certificate. La noi poate doar careva OSC ce nu au primit directiva în cauză mai eliberează certificate fară a indica codul, însă acesta este oricum atribuit copilului în registru de stat. Oricum, indiferent de ce indică OSC în certificatul de naștere dvs. puteți și chiar ar fi bine în scris să formulați refuzul la IDNP pu copil precum și refuzul de a i se crea dosar electronic și de ai fi colectate și prelucrate datele personale în regim automatizat.

  Răspuns
 9. daniel

  PAI CARE MOLDOVA MAI PACATOSILOR? CA MOLDOVA INCA DE PE VREMEA LUI ALEXANDRU CEL BUN, TINE DE LA CRESTELE CARPATILOR, PANA LA NISTRU, BRATUL CHILIA SI MAREA NEAGRA??? MAI PUNETI BRE MANA PE CARTE CA SUNTETI ANALFABETI!

  Răspuns
  • slava

   Auzi Daniel da tu de unde ai aparut asa destept aicea? iaka anume din cauza la deaistea ca tine is moldovan nu romin, analfabet daca si este cineva apu numa tu, sari ca paduchele, si scrii o multime de comenturi fara sa gindesti cu capul, acesta e site crestin si tu parerile tale tinele pentru vecinii tai, sau esti pur si simplu vreun provocator

  • marele Păcătos

   Daniele, da de la care stână eşti fugit?
   ori te crezi cel mai atoateştiutor?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *