Selectați pagina

Alarmant! Crește numărul copiilor în conflict cu legea

Alarmant! Crește numărul copiilor în conflict cu legea

harta simbolCopiii din Republica Moldova ajung să fie implicați în trafic de influență, să fure, să violeze, participă în acte de huliganism, escrocherie și alte acțiuni violente. Fenomenul delicvenței juvenile ia amploare, iar anual, potrivit statisticilor, avem un număr de până la 6000 de copii care trec prin mecanismul justiției. Majoritatea adolescenților aflați în conflict cu legea au vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, iar în cazul în care ei au statut de victimă sau de martor, vârsta poate fi chiar de la 10 ani.

Condițiile de viață în care trăiesc părinții lor, precum consumul de alcool și de droguri, fumatul, sărăcia și cerșitul, migrația, pun în pericol viitorul copiilor, iar aceștia ajung să comită fapte condamnabile.

“Nu conştientizează prin ce au trecut”
Potrivit raportului de monitorizare privind respectarea drepturilor copiilor implicați în actul justiției din municipiul Bălți, realizat de Institutului de Reforme Penale (IRP) în anul 2012, adolescenții care pășesc pragul instanțelor de judecată, iar apoi sunt eliberați, nu conștientizează prin ce au trecut, nu înțeleg ce s-a discutat în instanță, nu-și schimbă comportamentul și comit în continuare delicte. Ei nu se mai întorc acasă, se simt stigmatizați, renunță la școală, ajung în stradă și cerșesc, nu se pot integra într-un mediu sănătos și sunt expuși riscurilor. Unii tineri au la activ peste 100 de infracțiuni, fie ele din categoria furturilor, jafurilor, acțiunilor cu caracter sexual sau de oricare alt gen.

Conform datelor ONU, la nivel mondial, circa 30% din tineri, inclusiv minori, sunt implicați sau participă la acțiuni ilicite, iar 5% comit crime periculoase. Până în anii ’90, Republica Moldova a fost printre lideri în ceea ce privește incidența infracțiunilor minore, totodată fiind în topul țărilor ex-sovietice, după delicvența copiilor și tinerilor.

Statistică
În prezent, statistica internațională arată că țara noastră își menține poziția în categoria statelor cu rata înaltă a infracțiunilor grave: cazurile de viol (6,2 cazuri la 100 mii persoane în 2006), depășind valoarea medie pentru țările lumii (5,2 cazuri). Incidența cazurilor de omor la 100 mii de persoane în ierarhia țărilor din vecinătate, situează Republica Moldova pe a doua poziție după Rusia, care este pe primul loc în clasament.

Evaluarea statistică a dinamicii infracționalității juvenile în ultimii 15 ani (1995-2010), evidențiază că din totalul de persoane care au comis crime, fiecare a șaptea este un minor cu vârsta de 14-17 ani, iar din totalul infracțiunilor înregistrate anual, aproape fiecare a treisprezecea a fost comisă de un minor cu vârsta respectivă.

Cel mai înalt nivel al criminalității juvenile este înregistrat în municipiul Bălți, urmat de raioanele Hâncești, Nisporeni, Strășeni, Căușeni, Orhei, Sângerei, Leova și Briceni. Totuși, potrivit IRP, în ultimii ani se atestă mai puține cazuri în unele localități din aceste raioane.

Recomandări
Potrivit recomandărilor IRP, acești copii au nevoie în continuare de acces la învățământ, la sprijin pentru ca să-și dezvolte respectul pentru propria identitate, să fie informați despre drepturile omului și libertățile fundamentale, să fie ajutați în orientarea și pregătirea profesională, să li se ofere posibilități de angajare în câmpul muncii și să fie susținuți pe plan emoțional. Ei au nevoie de programe speciale de protecție și e timpul ca Republica Moldova să promoveze o justiție prietenoasă copiilor și servicii comunitare de prevenire a delicvenței juvenile, spun experții IRP.

De remarcat că Programul de dezvoltare a educației incluzive 2011-2020 are ca beneficiari toți copii, inclusiv pe cei aflați în conflict cu legea.

de Mircea Mitrofan

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *