Selectați pagina

Ai născut în Transnistria sau în alte regiuni autoproclamate nerecunoscute? Eşti obligat să mergi în judecată!

Ai născut în Transnistria sau în alte regiuni autoproclamate nerecunoscute? Eşti obligat să mergi în judecată!

Agenţia Servicii Publice nu perfectează acte de stare civilă ale cetăţeanului Republicii Moldova în baza actelor eliberate în regiuni autoproclamate. Motivul este că aceste regiuni nu sunt recunoscute de statele de jurisdicţie teritorială a acestora. În aceste cazuri, înregistrarea în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova se va face doar după o hotărâre a instanţei de judecată.

Răspunsul a fost oferit Agenţiei de presă IPN, la o solicitare de informaţii depusă după ce o femeie, cetăţeană a Republicii Moldova, a acuzat într-o conferinţă de presă că nu-i poate perfecta acte copilului său născut în Crimeea.

Agenţia Servicii Publice precizează că, în cazul în care transcrierea actului de stare civilă nu este posibilă în procedură administrativă, pe motivul imposibilitătii recunoaşterii documentelor străine califìcării acestora drept acte ofìciale străine ce ar putea fi supuse transcrierii, serviciile Stare Civilă a Agenţiei Servicii Publice eliberează avize privind imposibilitatea înregistrării în procedură de transcriere a faptului declarat. Acestea pot fi supuse constatării judiciare în procedura civilă specială.

Potrivit ASP, neacceptarea documentelor emise de „organe de stare civile ale Crimeii ca aparţinând Federatiei Ruse” rezidă în principiul inviolabilităţii hotarelor integrităţii teritoriale a Ucrainei şi Republicii Moldova. Acest principiu a fost consfinţit în articolul I al Tratatului de bună vecinătate, prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Ucraina, semnat la Chişnău în 1992, precum Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova pentru aprobarea Declaratiei Parlamentului Republicii Moldova în legătură cu evoluţia situaţiei din Ucraina.

În răspuns se menţionează că în practica judiciară a Republicii Moldova există zeci de cazuri de constatare a faptelor similare, hotărârea instantei judecătoreşi servind temei pentru înregistrarea faptului constatat în registrele de stare civilă.

Într-o conferinţă de presă la IPN, o femeie acuza SSC Nisporeni că, deţinând un certificat de naştere emis de autorităţile din Sevastopol, i s-a refuzat întocmirea unui cerificat de naştere moldovenesc şi, respectiv, paşaport copilului său născut în Crimeea. ASP precizează că a recomandat femeii să se adreseze instanţei judecătoresti cu o cerere de „constatare a faptului naşterii copilului de către o femeie concretă”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.