casa-cutremurCutremurul este, alături de tsunami, unul din cele mai mari dezastre naturale. Când „mama natură” se dezlănțuie e, deocamdată, imposibil de anticipat și controlat. Dar există metode care te pot pune cât de cât la adăpost în cazul unui seism, mai ales după cel din această dimineață, când, cu toții ne-am gândit la dezastrul produs la 4 martie 1977.

Nimeni nu poate anticipa cu certitudine când și dacă se va produce un astfel de cutremur. Dar, e bine să fim pregătiți pentru orice. Este indicat să ne asigurăm că cel puțin casa în care locuim este pregătită să facă față unui astfel de dezastru natural, ne explică experții în imobiliare de la casadex.ro. Ei au întocmit o listă cu 10 verificări și măsuri pe care le consideră obligatorii pentru a avea o casă mai sigură, în eventualitatea producerii unui seism. Acestea sunt:

1. Verifică structura de rezistență a casei în care locuiești! Dacă aceasta este veche, solicită o expertiză tehnică prin care se va stabili starea structurii de rezistență și gradul de asigurare la acțiuni seismice. În cazul în care va fi nevoie, echipa de ingineri îți poate recomanda soluții tehnice pentru reabilitarea și reconsolidarea construcției. Costurile unei expertize tehnice variază între 150 și 400 de euro. Indicația este valabilă și pentru blocuri, dar expertiza în acest caz e mai scumpă.

2. Consolidează și ancorează solid coşul de fum al şemineului, al sobei sau al centralei termice, mai ales când acestea depăşesc cu mult coamă acoperişului.

3. Asigură-te că instalaţiile din casa ta funcționează bine: reţeaua electrică, conducta de gaze şi cea de apă curentă. Începe prin a le verifică cu minuţiozitate, căutând eventuale fisuri pe care trebuie să le remediezi imediat. În timpul unui cutremur instalaţiile nesigure pot ceda provocând pagube şi mai mari: incendii, explozii sau inundaţii. Spre exemplu, experții de la casadex.ro recomandă montarea la instalația de gaze a unei valve automate pentru siguranță seismică, menită să oprească scurgerea necontrolată a gazului în cazul unui cutremur. „Sau îţi poţi instala un kit de protecţie, compus dintr-un detector de seism, pus pe perete, în apropierea instalaţiei de gaze, şi o electrovalvă, montată pe conducta de gaze. Aceasta va închide automat fluxul de gaze în cazul unui cutremur mai mare de 4,6 grade pe scară Richter sesizat de detectorul de seism”, explică aceștia.

4. Ancorează cât mai bine aragazul şi boilerul electric. „În timpul unui seism puternic aragazul riscă să fie efectiv smuls din perete, provocând mari scurgeri de gaze ce pot provoca explozii post-seismice, iar boilerul desprins din perete poate duce la electrocutare”.

5. Identifică toate piesele masive de mobilier are s-ar putea prăbuși în timpul unui cutremur şi fixează-le de perete. În această categorie intră dulapurile, şifonierele şi bibliotecile. Poţi caută soluţii şi pentru ancorarea frigiderului. „Se ştie că în timpul unui seism de 5,4 grade, frigiderul se poate deplasa cu până la un metru din locul în care este amplasat. Aşadar, şi acesta prezintă un risc”.

6. Toate ușile de la dulapuri trebuie închise cu zăvor, ca să nu-ți cadă în cap farfurii, căni, pahare sau orice altceva ții în ele, în cazul unui cutremur.

7. Asigură-te că oglinzile, tablourile sau rafturile de pe pereţii de deasupra paturilor, canapelelor sau locurilor în care îţi place să-ţi petreci timpul sunt bine ancorate şi nu riscă să-ţi cadă în cap ţie sau membrilor familiei tale.

8. Verifică lustrele şi galeriile pentru perdele sau draperii că sunt bine fixate în tavan sau perete, și că nu există riscul să se desprindă la o zgâlțâială mai puternică.

9. Mută toate obiectele mari, voluminoase, dar şi pe cele preţioase pe rafturile de jos ale bibliotecilor şi dulapurilor, evitând astfel spargerea lor şi rănirea celor dragi ţie.

10. „Păstrează toate produsele de curăţat, soluţiile inflamabile şi pe cele chimice într-o cutie cât mai aproape de nivelul pardoselii”, pentru ca acestea să nu se scurgă în timpul unui seism, mai arată experții imobiliari.

Sursa: http://www.evz.ro