Selectați pagina

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vinovată de majorarea preţurilor la cartofi, cetăţenii fiind prejudiciaţi cu peste 80 milioane de lei

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vinovată de majorarea preţurilor la cartofi, cetăţenii fiind prejudiciaţi cu peste 80 milioane de lei

Majorarea semnificativă a prețurilor la cartofi, în perioada aprilie-mai curent, ar fi rezultatul acțiunilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care ar fi demarat „controale selective”, iar cetățenii au fost prejudiciați cu 78,8 milioane de lei, relatează Ziarul Naţional.

Verdictul vine de la Consiliul Concurenței, care a desfășurat o investigație ca să afle de ce au fost majorate prețurile la cartofi în primăvara trecută.

„În cadrul investigației s-a constatat că, în perioada aprilie-mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import. Urmare a acțiunilor ANSA, a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane de lei”, acuză Consiliul Concurenței.

Instituția mai scoate la iveală faptul că pe piața cartofilor există intermediari, la toate etapele de import și comercializare a produselor către consumatorul final, fapt ce duce la „majorarea semnificativă a prețului de piață”.

Consiliul Concurenței nu spune ce pedeapsă riscă factorii de decizie ai ANSA care au prejudiciat cetățenii, dar anunță că va continua monitorizarea piețelor cu impact social în vederea identificării și prevenirii practicilor anticoncurențiale.

Amintim că ANSA explica situația de pe piața cartofilor prin faptul că loturile importate din Belarus erau infestate și de aceea nu li s-a permis comercializarea în R. Moldova.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *