Aflarea Sfintei Cruci și a Sfintelor Piroane este o sărbătoare extrem de importanta pentru toți creștinii din întreaga lume. Biserica Ortodoxa cinsteşte această sarbatoare în fiecare an la data de 6 martie/19 martie. Aflarea cinstitei Cruci și a sfintelor piroane de catre Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare reprezintă un eveniment extrem de important.

Aflarea Sfintei Cruci și a Cinstitelor Piroane

Aflarea Sfintei Cruci și a Cinstitelor Piroane

Pe la începuturile domniei Împăratului Sfântul Constantin cel Mare (306-337), imparatul cel dintâi care a recunoscut credința creştină alături  de mama sa, Sfanta Elena plănuiesc sa reconstruiască orașul Ierusalim.

Plănuiesc să ridice o biserică pe locul patimilor și al Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru a sfinți iarăşi locurile strâns  legate de moartea si învierea lui Hristos si a șterge mânjirea pagana din locurile sfinte.

Sfânta Elena pornește spre Ierusalim cu o cantitate importanta de aur. Constantin cel Mare îi scrie o scrisoare Patriarhului Macarie (313-323), în care îi cerea să o ajute pe Elena în fel și chip pentru restaurarea acelor locuri sfinte de o importanță nemaiîntâlnită.

Odata ajunsă la Ierusalim, Elena începe să dărâme templele păgîne și să sfințească toate locurile pe care aceștia le-au murdarit.

Căutând neîncetat Sfânta Cruce, Elena cerceteaza pe la mai mulți creștini și evrei fara a avea succes foarte mult timp. Totuși, in cele din urma un bătrân evreu pe numele sau, Iuda, ii spune Elenei faptul ca Sfânta Cruce este îngropata in spatele templului lui Venus.

Sfanta Elena da ordin ca templul să fie demolat si să se facă  săpături în acel loc. La puțin timp distanță a fost găsit si Mormântul Domnului la Golgota. În apropierea acelui loc a fost găsită si o scândură cu inscripția lui Pilat si cele patru piroane care au străpuns trupul Mântuitorului.