Organizația Children of God for Life a făcut publică lista actualizată a vaccinurilor care conțin tulpini cultivate pe celule de copii avortați, așa-zise „celule fetale”.

Lista, care se concentrează pe vaccinurile existente pe piața nord-americană, precizează numele vaccinului, producătorul, precum și vaccinurile alternative existente pe piața globală care nu conțin material controversat din punct de vedere etic. Singurul vaccin pentru care nu există o alternativă valabilă nicăieri în lume este vaccinul tetravalent care ar trebui să protejeze de rujeolă, rubeolă, oreion și varicelă (MMR + Chickenpox) produs de compania farmaceutică Merck.

Versiunea trivalentă, fără tulpina de varicelă a vaccinului respectiv, face parte și din schema de vaccinare recomandată pe site-ul Ministerului Sănătății pentru copiii români. Dosarul produsului în limba română, postat pe site-ul ministerului, confirmă că este vorba despre un produs Merck Sharp and Dohme (pg. 55) și atestă (la pg. 2, pg. 54) că virusul rubeolic viu atenuat din vaccin a fost cultivat „în fibroblaşti pulmonari umani diploizi WI-38” (indicativ care se regăsește pe lista menționată). O alternativă etică pentru acest tip de vaccin, care nu include celule de copii avortați în procesul de producție, este disponibilă doar în Japonia, conform listei Children of God for Life.