Selectați pagina

Află care e prima ţară care a lansat microcipul implantat sub piele pentru înlocuirea biletului de tren

Află care e prima ţară care a lansat microcipul implantat sub piele pentru înlocuirea biletului de tren

Compania de căi ferate din Suedia a introdus biletele de tren sub formă de microcip implantat sub piele. Este vorba de aceeași tehnologie folosită la plățile fără contact sau cu telefonul mobil.

130.000 de suedezi călătoresc zilnic cu trenul, iar compania lor feroviară este în pas cu tehnologia. Biletele de hârtie clasice au coduri pe care controlorii le scanează cu telefonul mobil. Pasagerii care își cumpără bilete online fie le printează, fie primesc un cod electronic în căsuța poștală, scanat tot cu telefonul. În curând va apărea o a treia categorie de pasageri, care vor întinde mâna să le fie scanat microcipul.

Când microcipul este activat de un dispozitiv de citire aflat la câțiva centimetri distanţă, o cantitate mică de date se transferă între cele două dispozitive, folosind unde electromagnetice. În acest caz, este vorba de un cod unic de identificare a pasagerului. Experții avertizează însă că trebuie avute în vedere securitatea datelor şi intimitatea consumatorului.

Ben Libberton, microbiolog la Institutul Karolinska: „Este relativ neclar cum anume vor fi folosite, ce fel de informație va fi transferată de pe aceste cipuri şi unde va ajunge”.

Tot în această ţară, 150 de oameni care folosesc un spațiu comun de birouri au asemenea implanturi pentru a deschide ușile şi a accesa echipamentele de birou.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке