Selectați pagina

Află care e motivul pentru care toți șoferii din Moldova își vor lăsa amprentele într-o bază de date a MAI

Află care e motivul pentru care toți șoferii din Moldova își vor lăsa amprentele într-o bază de date a MAI

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine, este inclus un proiect de hotărâre ce vizează modificarea unei legi cu privire la înregistrarea datelor dactiloscopice, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform proiectului, conducătorii auto din Moldova vor fi obligați să-și lase amprentele palmelor și ale degetelor într-o bază de date, scrie impacttv.md

Suma preconizată pentru realizarea proiectului constituie aproape 127 de mii $ (echivalent cu peste 2,3 milioane de lei) și va fi alocată din bugetul Agenției Servicii Publice.

Înregistrarea dactiloscopică se va efectua prin aplicarea amprentelor tuturor degetelor ale ambelor mâini, cât și a amprentelor palmare, iar întreg mecanismul va fi creat în baza modelului deja existent în mai multe state europene.

La înaintarea proiectului, MAI a elucidat mai multe premise. Una dintre ele este legată de lipsa unui mecanism de colectare a informației dactiloscopice de la conducătorii auto. În pofida faptului că din anul 2002, dactilografierea de stat a devenit obligatorie pentru conducătorii auto, până în prezent nu există nici o informație în privința acestei categorii.

Conform evidenței, în Republica moldova sunt peste un million de conducători auto, iar înregistrarea amprentelor digitale și palmare ale acestora va crea noi oportunități în identificarea persoanelor și urmelor amprentelor ridicate la locul infracțiunilor ale căror autori sunt necunoscuți. De asemenea ar putea fi descoperite și crime din anii precedenți.

Totodată, această bază de date ar fi și un bun instrument de obținere, păstrare, sistematizare și utilizare a informației.

Pentru organizarea procedurii de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi alocate circa 2,2 milioane de lei. De asemenea, proiectul subliniază necessitate aalocării mijloacelor financiare pentru procurarea și instalarea tehnicii de calcul (calculator, scanere de preluare a amprentelor digitale și palmare, softul și crearea conexiunii dintre locurile de muncă cu serverul principal) în Secțiile de calificare ale conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice.

La moment, sunt create și funcționează 11 Secții de calificare a conducătorilor auto, însă numărul acestor apoate fi modificat.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *