Avere misterioasa a Vaticanului a stirnit de-alungul timpului multe controverse. Faptul ca papa nu are salariu, nici macar nu utilizeaza cash, dar in acelasi timp este servit cu tot ceea ce ii doreste inima, a devenit sursa pentru foarte multe zvonuri, aai ales ca bilanturile Vaticanului nu sint publicate, iar aprecierile expertilor oscileaza intre 1 si 12 miliarde de Euro.

O bancă a Bisericii Romano-Catolice a investit în armament, tutun şi companii farmaceutice.Investiţiile nu încalcă legea, dar ridică probleme etice serioase, venind în conflict cu mesajul de pace şi bună înţelegere al creştinătăţii, scrie adevarul.ro

Peste 570.000 de euro a investit Vaticanul, prin intermediul băncii sale din Germania, Pax Bank, în BAE Systems, cea mai mare companie europeană din industria apărării, dezvăluie „Der Spiegel”.

Dincolo de „conflictul” dintre mesajul religios şi domeniul de activitate al BAE Systems, investiţia Pax Bank este greu de digerat, ţinând cont şi de numeroasele scandaluri de corupţie şi dare de mită în care a fost implicat concernul britanic de-a lungul anilor.

Sponsorizarea pilulelor contraceptive

Investiţiile ce încalcă etica religioasă nu s-au oprit aici. Pax Bank deţine acţiuni în valoare de aproape 900.000 de euro la două companii producătoare de tutun: British American Tobacco şi Imperial Tobacco.

Instituţia cu sediul central la Köln a mai investit, tot în luna martie, peste 158.000 de euro în Wyeth, companie americană de pe piaţa farmaceuticelor. Printre altele, Wyeth produce pilule contraceptive.

În 1968, o enciclică papală – document al Suveranului Pontif ce cuprinde directive oficiale în probleme religioase, etice, sociale sau politice –   interzicea şi condamna folosirea contracepţiei de orice fel.

Investiţia la Wyeth a fost gestionată de Liga Bank, o altă instituţie bancară a Bisericii Catolice din Germania. În strategia Liga Bank se arată clar că nu va investi în firme ce produc sau comercializează pilule contraceptice.

Între profit şi spiritul creştin

Şi pe site-ul oficial al Pax Bank scrie că este necesar “un echilibru între profit şi idealurile creştine”. Întrebaţi cum se împacă acest motto cu investiţiile în armament şi tutun, reprezentanţii băncii şi-au exprimat regretul şi au promis că vor corecta imediat “greşeala”, fără ca vreunul dintre clienţi să fie lezat.

“Valoarea activelor ce ne-au fost încredinţate vor face obiectul unor plasamente conforme cu etica Bisericii Catolice, în deplină transparenţă. Orice plasament de capital care încalcă principiile creştine este exclus”, a spus preşedintele Pax Bank, Christoph Berndorff.

El a mai admis şi că investiţiile au  trecut cu brio de controlul intern, ceea ce este regretabil. Directorul băncii, Winfried Hinzen, a mulţumit jurnaliştilor pentru investigaţiile făcute. “Aşa se pot repara astfel de greşeli”, a conchis el. În rest, mai marii de la Vatican au preferat tăcerea.

Milioanele dispărute

Pax Bank şi Liga Bank nu sunt singurele bănci ale Vaticanului implicate în investiţii dubioase. Cazul duce cu gândul la legăturile dintre Instituto per le Opere di Religione (IOR), mai cunoscut sub titulatura Vatican Bank, şi Ambrosio. Banca Ambrosio, unde Vatican Bank era al patrulea acţionar ca importanţă, a dat faliment în 1982 în urma unui scandal răsunător, soldat cu doi morţi, 12 anchete şi milioane de lire italiene şi dolari dispărute.

IOR a refuzat să colaboreze cu autorităţile italiene, susţinând că nu are nimic de-a face cu investiţiile dezastruoase făcute de directorul băncii, Roberto Calvi, găsit mort la Londra, în iunie 1982. Italianul avea însă legături strânse cu Vaticanul, motiv pentru care i se spunea “Bancherul lui Dumnezeu”.

Abia în 2003, procurorii italieni au stabilit că bancherul a fost ucis. Calvi ar fi fost lichidat de Cosa Nostra, deoarece furase bani de la organizaţia mafiotă. În plus, Cosa Nostra nu dorea să se afle cum erau spălaţi banii săi prin banca Ambrosio. Printre suspecţi s-a aflat şi Licio Gelli, întemeietorul lojii masonice Propaganda Due, despre care s-a spus că era în relaţii bune cu fostul dictator român Nicolae Ceauşescu.

Investiţii dubioase

Papa Benedict al XVI-lea este un critic fervent al măsurilor contraceptive. În pofida acestui lucru, două bănci ale Vaticanului au ales să investească într-o companie americană ce produce, printre altele, şi pilule contraceptive. Nici fumatul nu e pe placul Bisericii Catolice. Investiţiile în companii din industria tutunului sunt însă profitabile.