SUA pioneaza. USA spyingAdministraţia prezidenţială americană a confirmat, în sfârşit, ceea ce în unele cercuri se suspecta deja: Statele Unite spionează întreaga lume. Niciun guvern din lume nu a mai reuşit până în prezent să strângă informaţii la o asemenea scară. Companiile americane au dezvoltat internetul şi domină mare parte din sectorul telecomunicaţiilor, iar Agenţia Na-ţională pentru Securitate (NSA) a SUA nu putea să ignore această oportunitate uriaşă.

Cazul NSA arată cat de departe merge logica statului în privinţa măsurilor de securitate preventive. Cei care vor să prevină încălcarea legii şi actele de terorism – cu orice preţ – nu pot şti niciodată suficient şi vor încerca întotdeauna să afle cât mai mult în numele securităţii. Pentru a-i urmări pe tipii răi, este spionată întreaga populaţie, cu metode sofisticate şi cu participarea serviciilor de informaţii, a poliţiei şi, posibil, a companiilor private.

Singurul lucru bun despre spionajul NSA este că aduce în lumină principalul crez al securităţii in-terne a SUA, folosit pentru reconstruirea aparatului de securitate după 11 septembrie 2011: că cei care nu au nimic de ascuns nu au de ce se teme. Este pur şi simplu o tâmpenie“, scrie publicaţia germană Süddeutsche Zeitung.

Capacităţi de stocare pentru 100 de ani.
În sudul statului american Utah, NSA pune în practică unul dintre cele mai scumpe proiecte secrete ale sale. Agenţia de securitate construieşte pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi, lângă baza militară Camp Williams, clădiri imense pentru computere foarte puternice. Proiectul va costa 2 miliarde de dolari şi va asigura stocarea unui volum uriaş de date, de cel puţin 5 miliarde de GB. Doar energia necesară pentru răcirea serverelor va costa anual 40 de milioane de dolari, scrie Der Spiegel.

Doi foşti angajaţi ai NSA, Thomas Drake şi Bill Binney, au declarat Der Spiegel că facilităţile vor fi folosite în curând pentru a înregistra informaţii personale despre oameni din toată lumea, urmând ca acestea să fie păstrate timp de decenii. Informaţiile înregistrate includ conversaţii pe Skype, căutări Google, clipuri de pe YouTube, postări pe Facebook, date despre transferuri bancare şi altele. „Au totul despre tine în Utah. Cine decide dacă se uită la informaţii? Cine decide ce fac cu ele?“, întreabă Drake.

Binney, un matematician care anterior a fost un influent analist al NSA, calculează că serverele sunt suficient de mari pentru a stoca în totalitate comunicaţiile electronice ale omenirii pentru următorii 100 de ani, ceea ce dă foştilor săi colegi o mulţime de posibilităţi să asculte şi să citească.

James Clapper, directorul naţional pentru informaţii al SUA şi consilierul preşedintelui Barack Obama, a confirmat existenţa programului masiv de supraveghere, iar Obama a explicat că este autorizat de Congres, dar americanii sunt protejaţi.

Un document secret publicat recent de Washington Post şi Guardian arată de unde îşi ia NSA majoritatea datelor. Potrivit documentului, transmis presei de fostul angajat CIA Edward Snowden, agenţia a început să caute să obţină acces la scară amplă la serverele companiilor americane de internet începând din 2007.

Prima care s-a alăturat proiectului a fost Microsoft, urmată la scurt timp de Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype şi AOL. Ultima companie care s-a declarat dispusă să coopereze este Apple, în octombrie 2012, arată documentul, care menţionează cu mândrie că accesul la informaţii se face „direct din serverele“ companiilor. Companiile respective au negat această afirmaţie. Dacă ceea ce spune NSA într-un document secret intern este adevărat, atunci agenţia are posibilitatea de a şti ce face fiecare om din lume care foloseşte serviciile acestor companii.

„Aceste capacităţi, împreună cu camerele de supraveghere tot mai răspândite – software-ul de recunoaştere facială, dezvoltarea tehnologiei de recunoaştere rapidă a ADN, drone care spionează şi ucid, precum şi baze de date cu ADN, amprente, fotografii şi alte informaţii, creează împreună ceea ce am numit infrastructura tiraniei“, scrie Richard O. Lempert, cercetător la Brookings Founda-tion şi Universitatea Michigan.

Rădăcinile mormone.

Baza din Utah a NSA este protejată cu garduri de securitate, câini de pază, camere de su-praveghere, precum şi echipamente de identificare biometrică. Două surse ale Der Spiegel au de-clarat că locaţia nu a fost aleasă întâmplător. În Utah se află cel mai mare număr de mormoni din lume. Comunitatea, foarte religioasă şi cu un nivel ridicat de patriotism, trimite tinerii în lume ca misionari. Mulţi dintre aceştia sunt ulterior recrutaţi ca lingvişti de o divizie a Utah Army National Guard. NSA are acces la aceşti lingvişti în orice moment, iar o sursă afirmă că sunt folosiţi pentru „analiza telecomunicaţiilor internaţionale“.

Documentul secret al NSA, alcătuit pentru o prezentare internă, arată că traficul de date dintre Europa, Asia, regiunea Pacificului şi America de Sud trece des prin Statele Unite. „Un apel, e-mail sau chat va lua calea cea mai ieftină şi nu calea cea mai directă fizic“, arată documentul. Administraţia Bush, anterioară celei Obama, a legalizat această nouă dimensiune de su-praveghere a statului. Preşedinţia Obama a prelungit durata legii respective la sfârşitul anului trecut. Legea permite, de exemplu, spionarea tuturor utilizatorilor Google care nu locuiesc în SUA, precum şi comunicaţiile dintre americani şi străini.

O bază legală care permite tot mai multe.

Documentul arată că NSA reinterpretează baza legală a acţiunilor sale într-un aspect crucial. Timp de decenii, serviciile de securitate au avut nevoie de mandat din partea unui tribunal special pentru a monitoriza, de exemplu, un cont de e-mail.

În prezent, este suficient ca NSA să aibă dovezi că un suspect locuieşte în străinătate sau comunică cu cineva din afara SUA. Astfel creşte numărul de suspecţi, se reduc piedicile birocratice şi mecanismele democratice de echilibrare a statului. Autorităţile pot strânge mai rapid şi mai uşor informaţii despre mai multe persoane.

Capacităţile NSA de colectare de informaţii depăşesc limitele serverelor americane. Agenţia strânge date prin misiuni de recunoaştere, de exemplu folosind sateliţi. Are, de asemenea, instalate antene foarte performante în diverse ţări pentru a intercepta comunicaţiile mobile.

Statul care Ştie tot.

Este acum clar că ceea ce experţii suspectau de mult timp este adevărat – NSA monitorizează toate formele de comunicaţii electronice la nivel global. Valoarea analizării volumelor mari de date poate fi sesizată în sumele foarte mari investite de serviciile de informaţii.

Astfel de analize îi fac pe oameni previzibili. NSA vrea să poată anticipa, folosind informaţii tele-fonice, de pe Twitter şi Facebook, când şi unde vor avea loc revolte, proteste şi alte evenimente. Agenţia cercetează şi noi metode de analiză pentru înregistrări video ale echipamentelor de su-praveghere care să permită detectarea unui comportament suspicios înainte de comiterea unui atac.

Şeful departamentului de tehnologie al CIA Gus Hunt a admis recent care este politica autorităţi-lor în privinţa strângerii de informaţii despre populaţie. „În principiu încercăm să strângem tot ce putem şi să păstrăm pentru totdeauna. Suntem foarte aproape să putem analiza toate informaţiile generate de oameni“, a spus el.

Sursa: businessmagazin.ro