Selectați pagina

Adunarea necanonică a schismaticilor din Ucraina au votat deschis, în prezenţa lui Poroşenko, primatul noii structuri ecleziastice

Adunarea necanonică a schismaticilor din Ucraina au votat deschis, în prezenţa lui Poroşenko, primatul noii structuri ecleziastice

„Sinodul Unificarii”, adunarea ex-schismaticilor din Ucraina reabilitati de Sinodul Patriarhiei Ecumenice, l-a ales ieri, în data de 15 decembrie, drept primat al noii structuri ecleziastice pe Mitropolitul Epifanie, fost „vicar” al „patriarhului” Kievului, Filaret Denisenko. Epifanie este, totodata, rector si profesor al Academiei Teologice din Kiev (aici poate fi urmarit un video cu discursul primatului):

Presedintele Ucrainei, Porosenko, a fost cel care, in cadrul evenimentului, a anuntat crearea „bisericii ortodoxe ucrainene autocefale”, si l-a prezentat pe noul primat drept „mitropolit al Kievului a intregii Ucraine”. In plus, Porosenko a afirmat ca aceasta zi este una a „independentei finale fata de Rusia”. „Este o biserica ce nu se va mai ruga pentru armata rusa si pentru cei care ucid ucrainieni”, a zis seful de stat.

Pare ca la Sinod s-a votat deschis (la vedere) si in prezenta lui Porosenko. 

Potrivit unui draft al statutului noii structuri ecleziastice, noua biserica autocefala ucraineana va fi condusa de un mitropolit (deci nu de un patriarh), ce va fi ales de un sinod local ce va fi compus din 12 episcopi, care se vor schimba periodic. Sfantul si Marele Mir va fi primit de noua mitropolie de la Constantinopol (un semn simbolic, dar important, de subordonare fata de Patriarhia Ecumenica).

La „Sinodul Unificarii” au participat si doi episcopi din Biserica Ortodoxa Ucraineana subordonata Patriarhiei Moscovei (BOU-PM), mitr. Simeon de Vinita si Alexandr Dabkino. 

În urmă cu o zi, Patriarhul Kirill a denunțat persecutiile la care sunt supusi clericii Bisericii Ortodoxe din Ucraina (PM), într-o scrisoare trimisă Papei, ONU și mai multor lideri ai marilor puteri:

“Ingerinţa unor responsabili ai statului ucrainean în afacerile bisericii a luat caracterul unor presiuni brutale asupra episcopilor şi clerului”, a subliniat patriarhul, denunţând “începutul unor persecuţii masive”. El a mai apus că presiunile asupra episcopilor rămaşi fideli Moscovei s-au intensificat din cauza refuzului lor de a participa la conciliu.

Poliţia ucraineană a lansat în ultimele săptămâni percheziţii în mai multe biserici ale Patriarhiei Moscovei. Preoţii “sunt convocaţi pentru ‘discuţii’ şi interogatorii de către serviciile de securitate ucrainene, sunt reţinuţi sub diferite pretexte (…) şi sunt supuşi unor percheziţii umilitoare”, a precizat patriarhia rusă. Patriarhul Kirill a acuzat de asemenea preşedinţia ucraineană de “încercarea de a folosi biserica în scopuri politice şi electorale”.

Drept reacție față de „Sinodul Unificării”, episcopul Daniil de Vidin, al Bisericii Bulgariei, a afirmat că adunarea a fost ne-canonică.

Interesant este faptul că Mitropolitul Kallistos Ware, care aparține Patriarhiei Ecumenice, a declarat, recent, că nu e de acord cu deciziile „unilaterale” ale Patriarhului Bartolomeu în cazul Bisericii Ucrainei, considerând că aceasta face parte din Biserica Rusiei. 

Alegerea unui nou primat al unei noi Biserici autocefale in Ucraina, potrivit deciziei (unilaterale) a Patriarhiei Ecumenice, ar presupune ca acesta sa fie pomenit în viitor de catre ceilalti Întaistatatori ai Bisericilor Ortodoxe surori. Pomenirea sau ne-pomenirea primatului ucrainian de catre ceilalti Patriarhi si Mitropoliti primati va functiona, asadar, ca un criteriu factual al recunoasterii 9sau al nerecunoasterii) noii Biserici din Ucraina si a stabilirii de legaturi canonice cu aceasta. Probabil începând din 6 ianuarie anul viitor, când va fi acordat solemn tomosul de autocefalie.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *