Selectați pagina

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți și făcători de minuni Chir și Ioan

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți și făcători de minuni Chir și Ioan

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan se pomenește în calendarul creștin ortodox la 28 iunie / 11 iulie.

Sfinții Mucenici Chir și Ioan au trăit în timpul împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Sunt numiți doctori fără de arginți, deoarece îi îngrijeau pe cei bolnavi fără să primească vreo răsplată.

Cei doi mucenici au suferit moarte martirică în orașul Canope (lângă Alexandria – Egipt) și sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă la data de 31 ianuarie / 13 februarie. Trupurile lor au fost îngropate în taină de creștinii din Canope și au stat ascunse până în vremea împăratului Arcadius (395-408) și a patriarhului Teofil al Alexandriei, când au fost descoperite.

Sfintele moaște au fost aduse în Menuthis, o cetate egipteană cu multe temple păgâne, unde s-a construit o biserică în numele Sfinților Chir și Ioan, de către patriarhul Alexandriei.

După ce Sfântul Chiril al Alexandriei L-a rugat stăruitor pe Dumnezeu ca să-i aducă la credință pe păgânii din cetatea Menuthis, a văzut un înger care i-a spus că aceasta se va întâmpla numai după mutarea moaștelor Sfinților Chir și Ioan în cetate.

Și, într-adevăr, după strămutarea sfintelor moaște în anul 412, mulți locuitori ai cetății egiptene s-au vindecat de boli grele prin rugăciunile înălțate lângă racla Sfinților Doctori fără arginți, botezându-se apoi și devenind creștini.

Tot astăzi, Biserica sărbătorește pe Sfântul Mucenic Papia; Cuviosul Senufie; Cuvioșii Serghie și Gherman, întemeietorii Mănăstirii Valaam.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *