Selectați pagina

Adresarea mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului” din satul Răciula către mitropolitul Vladimir şi episcopul Petru pe marginea hotărîrilor Soborului BORu

Adresarea mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului” din satul Răciula către mitropolitul Vladimir şi episcopul Petru pe marginea hotărîrilor Soborului BORu

ÎNALT PREA SFINȚIEI SALE,
ÎNALT PREA SFINȚITULUI VLADIMIR
MITROPOLIT AL CHIȘINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

PREA SFINȚIEI SALE,
PREASFINȚITULUI PETRU
EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

 

ÎNȘTIINȚARE:

În perioada 2-5 februarie 2013, la Moscova în Catedrala Hristos Mîntuitorul, a avut loc Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pe 5 februarie 2013 Soborul vine cu un mesaj adresat clerului, monahilor, monahiilor și mirenilor BORu prin care cheamă păstorii și păstoriții la studierea atentă a documentelor prezentate de Sobor.

Înalt Prea Sfințite Mitropolit Vladimir, Prea Sfințite Episcop Petru!

Obștea monahală a mănăstirii Nașterea Maicii Domnului din satul Răciula ține să-și exprime profunda îngrijorare și întristare față de deciziile Soborului BORu și anume:

A. La 5 februarie au fost votate propunerile de modificare a statutului BORu.

 1. Soborul Arhieresc, fiind inferior Soborului Local, a minimalizat împuternicirile Soborului Local reducînd funcțiile de conducere ale acestuia la dreptul de a alege patriarhul și de a decide asupra acordării autocefaliei sau autonomiei părților componente ale BORu.

2. Din competența Soborului Local au fost excluse o serie întreagă de împuterniciri și au fost transmise Soborului Arhieresc. Printre acestea ar fi tîlcuirea învățăturii Bisericii Ortodoxe și păstrarea curățeniei acesteia (cap. 3). Necătînd la faptul că încă în 1848 în epistola enciclică a patriarhilor de la răsărit se menționa: „Încă la noi nici Patriarhii, nici Soboarele nu au putut vreodată a aduce lucruri noi, căci păzitorul Credinţei este însuşi trupul Bisericii, adică poporul însuşi, care voieşte ca veşnic neschimbată să-i fie credinţa, şi la fel cu a Părinţilor săi.” Astfel, cine dacă nu Soborul Local trebuie să cerceteze problemele ce țin de tîlcuirea și păzirea credinței ortodoxe?

Actualmente, unii publiciști bisericești susțin necanonicitatea Soborului Local, considerînd prezența clericilor și mirenilor la Sobor o noutate a secolului XX. Această părere este ușor combătută chiar din exemplul primului Sobor Bisericesc, numit Soborul Apostolesc (anul 51 după Hristos). ’’Apostolii şi preoţii s-au adunat să cerceteze această pricină’’ (Faptele Apostolilor 15, 6). Şi mai departe: ’’Atunci apostolii şi preoţii, cu toată Biserica, au hotărât ’’ … scriind următoarele: ’’Apostolii şi preoţii, şi fraţii …noi într-un singur gând am hotărât ’’(Faptele Apostolilor 15, 22; 15, 23; 15, 25 ).

După cum foarte clar vedem, la Primul Sobor al Bisericii Ortodoxe – cel Apostolesc, care serveşte drept model pentru toate soboarele următoare, au participat şi au luat hotărâri nu doar apostolii, ai căror moştenitori sunt actualii episcopi ortodocşi prin hirotonia arhierească, dar şi ’’preoţii şi fraţii cu toată Biserica ’’, adică întreaga plinătate a Bisericii. Şi, deoarece acest lucru îl arată exemplul Soborului Apostolesc, anume acestui sobor, reprezentat de toată plinătatea Bisericii, îi aparţine puterea supremă dogmatică şi canonică în Biserică: ’’Duhul Sfânt şi noi am hotărât ’’ (Faptele Apostolilor 15, 28).

În varianta actuală, însă, a statutului BORu, cap.3, p.1 se prevede că puterea supremă în cadrul BORu aparține Soborului Arhieresc pe întrebările ce țin de învățătură de credință, canonice, pastorale, de conlucrare cu alte Biserici Ortodoxe, de definirea caracterului atitudinii cu alte confesiuni și comunități religioase, precum și cu organele de stat și societatea civilă.

3. Conform noilor prevederi, Soborul Local ca organ de conducere, nu va mai fi convocat cu regularitate ci doar “la necesitate”.

B. Pe 4 februarie 2013 Soborul Arhieresc al BORuse a adoptat și documentul privind ’’ Poziția Bisericii față de dezvoltarea tehnologiei evidenței și prelucrării datelor personale.’’

 1. Acest act nu conţine nici o analiză sau cercetare a problemelor abordate şi a fenomenului atribuirii codurilor de identificare, documentelor electronice sau implantării microcipului în corpul uman din punct de vedere duhovnicesc.

 2. În conformitate cu p.5, altfel spus, Biserica ar considera că implantul unui microcip în corpul uman nu este o încălcare a regulilor duhovnicesti sau lumesti dacă este efectuat cu acordul persoanei.

 3. Potrivit p.6 clericii și mirenii sunt preîntîmpinați despre lipsa dreptului de a se expune daca un fenomen sau altul este compatibil cu credința ortodoxă și modul de viață creștinesc. Acest drept aparține doar Sfintului Sinod sau Sobor.

CONCLUZIE:

Cu tristețe constatăm că ambele documente promovează procesul de globalizare. Primul, prin anularea de facto a Soborului Local, uzurpează puterea în cadrul BORu și ar permite în viitor tratarea unor evenimente sau învățături în duhul ecumenismului (globalizarea în plan religios).

Al doilea, evitînd prevenirea pericolului duhovnicesc al noilor tehnologii și încercînd să restricționeze dreptul clericilor și mirenilor de a mărturisi acest pericol, de fapt dezarmează creștinii ortodocși în fața fiarei apocaliptice (globalizarea în plan tehnic).

Ținînd cont că hotărîrile unui Sobor sunt considerate adoptate doar daca sunt primite de către norod, adică de întreaga plinătate a Bisericii, nădăjduim că aceasta adresare a noastră se servească drept temei pentru revizuirea acestor doua decizii a Soborului Arhieresc, la următorul Sobor Arhieresc al BORu.

Cu smerenie si supunere fiasca, smerita ascultatoare egumena Eustafia, stareta manastirii Nasterea Maicii Domnului cu soborul a 70 de maici si surori.

Duhovnicul manastirii arhimandrit Pafnutie.

Ieromonah Nil (Zagaradniuc).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

7 Comentarii

 1. Mihail

  Ma adresez cu o întrebare către redacţia APARATORUL: cum pot să se alăture la această scrisoare a monahilor, şi creştinii care n-au rămas indiferenţi faţă de hotărârile Sinodului Arhieresc? Pe noi tot ne doare foarte mult acest subiect.
  Să scriem şi noi scrisori? Cum să procedăm?
  Glasurile noastre vor fi auzite? Se va ţine cont de doleanţa noastră, de care depinde viaţa noastră de mai departe?!

  Răspuns
 2. Igor

  Dar ce mai pot face acum arhiereii noştri după ce ei-înşişi au votat tot ce li s-a spus acolo la Sobor?
  Trebuia atunci, acolo, să se opună, să se gândească bine ce va fi cu turma lor dacă adoptă legi necanonice… Acum ce folos va fi din toate acestea?… Poate doar pentru ca să ne liniştim conştiinţa că am mărturisit adevărul şi nu primim hotărârea lor care este ÎMPOTRIVA MÂNTUIRII NOASTRE!
  Îi stimez şi îi cinstesc pe arhierei dar urăsc fapta lor de trădare a poporului.
  Doamne, iartă-i că nu ştiu ce fac! Şi înţelepţeşte-i, Doamne, să lase şi poporului dreptul de a se expune la hotărârile soborniceşti ca membri ai Soborului Local. Amin!

  Răspuns
 3. marele Păcătos

  Aceştia sunt mărturisitorii, aceştia!

  __________________________________________________
  ce ţine de arhierei:
  cel mare se teme să nu găsească conturile închise.
  cei mai mici se tem să nu fie daţi afară pentru nesupunere.

  cum zice Pr.Proclu de pe Rarău, “interesu’ poartă fesu'”.

  Ce să mai ghicim? au zis Sfinţii că au să se umple de papistaşi mai toate bisericile ortodoxe, încă puţin şi se va împlini!
  dacă scrisorile mărturisitoare nu sunt luate în seamă, ce să ne mai dorim?

  Păstorul adevărat sufletul îşi va pune pentru oaia sa, da se primeşte că, se lucrează tot posibilul ca să se tragă toate oile în iad..

  Cine are toleranţă la cod şi cip – VA AVEA ŞI la antihrist.

  Să ştiţi toţi, preotul are har de la Dumnezeu! Preotului îi este descoperit ce înseamnă orice act şi ce înseamnă numărul, dar fiind-că nu ne rugăm pentru ei – pătimim cu toţii.

  Domnul să ne miluiască că am greşit toţi!

  Răspuns
 4. APARATORUL

  pentru Mihai
  In citeva zile vom publica adresari-tip redactate.
  Doamne ajuta!

  Răspuns
 5. Nils

  Probabil ca nu cipii sunt principalul impediment spre lumina, ci altCEVA – ignoranta, aroranta, trufia si amorul propriu a unor ierrahi. Incercati sa vorbiti cu ei si veti simti asta. Daca ei nu vr fi adevarati PASTORI noua generatie ii va ocoli. Am vazut asta. Tinerii anilor 60 nu au avut biserici, dar au fost mai bisericosi Pecand actualii, generatia 90, etc au de toate, dar nu se duc la Biseric. Oare nu Hapsania unora la care Casa proprie din ograda bisericii e mai inalta decat turla Bisericii ???? E novoie de o ferorma spirituala si ierarhica a BOR astfel lumea se va intoarce la primii zeii…

  Răspuns
 6. Nicandru

  Oare nu e clar că mitropolitul Vladimir şi PS Petru or să se şteargă într-un loc cu scrisoarea asta? Oare nu e clar că toate lucrurile “or să se liniştească” şi o să “revină la normal” după ce maicile de la Răciula şi Pr. Pafnutie o să audă ceea ce vor să audă din gura celor doi “episcopi”?
  Soborul arhieresc al BORu a atentat făţiş contra sobornicităţii Bisericii Ortodoxe, conferind toată puterea de decizie exclusiv patriarhului şi soborului arhieresc, tratîndu-i pe mireni şi călugări ca un simplu electorat, bîdlorat. Aceasta se numeşte PAPISM, iar în PAPISM nu mai contează ce spune bîdla, dar ce spune Papa trebuie de făcut. Din momentul semnării hotărîrilor sinodale, “patriarhul” Kiril este noul PAPĂ KIRIL DE MOSCOVA ŞI A TOATĂ RUSIA, iar “mitropolitul” Vladimir este noul CARDINAL VLADIMIR DE CHIŞINĂU ŞI A TOATĂ MOLDOVA. Dacă mitropolitului nu i-ar fi convenit hotărîrea, credeţi că ar mai fi semnat-o?
  A MURIT SOBORNICITATEA în BORu!!! Gata, s-o terminat! Puteţi să vă felicitaţi mitropoliţii voştri cu noul statut de cardinali ai papei de la Moscova!
  Nici Crezul ortodox nu mai are nici un sens să fie rostit în vreo biserică a BORu, odată ce ultimul articol al Crezului a fost călcat în picioare de ierarhia BORu. Nu mai poţi spune “…Şi într-Una, Sfîntă, SOBORNICEASCĂ şi Apostolească Biserică…”, pentru că soborul arhieresc a aruncat sobornicia afară din Biserică, sau mai bine zis aceştia nu vor să se identifice cu Biserica lui Hristos. Vedeţi să nu staţi şi voi prea mult în aceeaşi capcană.
  Spre deosebire de cipuri, strîmbărea învăţăturii despre Biserică, despre Trupul lui Hristos, cel care Însuşi Hristos L-a instaurat pe pămînt, e mai gravă şi e cea mai gravă, pentru că asta este o problemă ce ţine de mîntuire, nu doar individuală, ci colectivă. S-a atacat însuşi rostul existenţei Bisericii de către cei ce ar trebui să fie păstorii ei. De ce să ne mai facem proşti sau să ne facem că nu ştim atunci cînd păstorii înşişi acţionează ca lupii şi risipesc turma? Ce mai aşteptaţi de la ei decît adormirea conştiinţei? Ce puteţi să mai cereţi de la ei decît să înşele mai departe “întru mulţi ani fericiţi” şi pe cît mai mulţi creştini naivi, ca să aibă cu cine petrece veşnicia în iad?
  Nici un protest în faţa oricui nu mai are nici un sens: nici în faţa cardinalului, nici în faţa conducerii nu ştiu, pentru nu ştiu ce problemă, atît timp cît papei nu-i convine!!!
  Fraţilor, dacă vreţi să vă mîntuiţi nu mai pomeniţi la slujbe pe tot felul de eretici şi filoeretici, că ei nu au nevoie de voi, au nevoie de bîdlă tîmpită şi prostită care e gata să accepte orice ei hotărăsc în numele lor!
  Scrisoarea asta e ceva, e bine, dar e ca un val în tazik, ea deja nu mai are nici un sens! Puteţi aştepta şi 20 de soboare arhiereşti, mai rău o să fie! La ce să vă aşteptaţi, dar mai ales de la cine? Tot de la cei care au semnat? Sau poate de la cei care au înaintat aceste hotărîri?
  Nu fiţi naivi, acceptaţi realitatea şi nu vă jucaţi cu mîntuirea!
  Sper să fiu înţeles corect, că aici nu e nimic de glumit! Hotărîţi-vă odată cu cine sînteţi: cu Hristos ori cu Kiril? cu Hristos ori cu Vladimir?

  Răspuns
 7. marele Păcătos

  de pomenit trebuie, dar cum de pomenit:
  nu “pomeneşte Întru Împărăţia Ta” ci, “miluieşte pe cutare”

  cei ce pomenesc pe eretici sau pe ateişti ANUME ŞI DOAR LA SFINTELE SLUJBE – n-au mântuire!
  în timp ce, dacă eşti sfânt te poţi ruga şi pentru diavoli, nu-i nici o problemă.

  Până se cântă Crezul şi Tatăl nostru TREBUIE SĂ MERGEM LA BISERICĂ, iar când n-o să se mai cânte aceste 2 şi vor schimba în genere Sfintele Slujbe – atunci e păcat de moarte să mergi în locaşurile unde sălăşluieşte deja nu Duhul Sfânt ci duhul antihristului.

  Această Scrisoare de mărturisire este ca un Start Eroic pentru toţi Creştinii Ortodocşi!
  Acum trebuie toţi să se răscoale împotriva slugilor lui antihrist.
  Însă, dacă ceilalţi tac – rezultat nu v-a fi!

  Cumpăraţi prescuri, tăieţi mărunt şi uscaţi-le, puneţi-le într-un ambalaj ermetic, şi Agheazmă Mare agonisiţi!
  Sfinţii zic, când vor schimba slujbele – mărturisirea poate fi făcută între Creştinii Adevăraţi, şi o picătură de agheazmă cu nişte fărâmituri de prescură v-a fi ca Sfânta Împărtăşanie, doar că trebuie de retras la pământ!
  Oraşele nu vor fi deja loc posibil pentru pântuire!
  Trageţi atenţie, superMARKeturi pun peste tot, pentru ca să-i MARKeze pe toţi cine o să vrea pâine!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *