Selectați pagina

Protopopiatul Ştefan-Vodă: Adresare întru susținerea hotărârilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din data de 19 mai 2020

Protopopiatul Ştefan-Vodă: Adresare întru susținerea hotărârilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din data de 19 mai 2020

Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova
copie
Președintelui Republicii Moldova Dlui Igor DODON
copie
Prim-ministrului Republicii Moldova Dlui Ion CHICU

A D R E S A R E
Întru susținerea hotărârilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova
din data de 19 mai 2020

Noi, preoții din protopopiatul Ștefan-Vodă, susținem demersurile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova și recunoaștem dreptul exclusiv al Bisericii de a se auto-administra după normele canonice și predania bisericească.

1. Fără a condamna pe nimeni pentru frica sau neliniștea lor, mărturisim că toți credincioșii, îndeplinindu-ne datoria, vom continua în bisericile noastre să slujim și să ne împărtășim. Aceste principii, vii și lucrătoare în Biserică, pot și vor fi mereu contestate în societate. Însă decizia de a schimba sau a adapta anumite principii bisericești, trebuie să aparțină Bisericii și nimănui altcuiva. De aceea, îndemnăm pe toți reprezentanții acestui dialog public la respectul pentru credința noastră și această alegere de a trăi fără frică și nesiguranță.

2. Salutăm intenția Sinodului BOM de a atenționa populația Republicii Moldova cu privire la pericolul pe care îl reprezintă eventuala vaccinare obligatorie, mai cu seamă în contextul actual în care avem bănuieli rezonabile că asistăm la o încercare de a se impune acest vaccin întregii populații a planetei.

Subliniem că suntem de acord cu solicitările Sinodului BOM de a acorda cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea unei alegeri, în deplină cunoștință de cauză, dacă doresc sau nu să accepte vaccinarea personală și cea a copiilor lor.

Scopul acestor solicitări este unul strict INFORMATIV-PREVENTIV privind POSIBILA vaccinare/cipare forțată, fie prin constrângerea socială, seducere, sau încălcarea drepturilor omului sub pretextul altei stări de urgență “profețită” în toamnă, sau altor pretexte aparent nobile.

3. Cu regret vă anunțăm că am luat act cu Hotărârea nr. 13 a COMISIEI NAŢIONALE EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ din 29 mai 2020, cu Anexa sa Nr. 3.

Cu durere am constatat faptul că creștinilor ortodocși li s-au recomandat abținerea de la Taina Sfintei Împărtășanii, li s-au impus termometria la intrarea în lăcașele sfinte.

Mărturisim că Biserica Ortodoxă este o Familie și în fiecare om, membru al Bisericii, curge același Sânge, anume Sângele Lui Hristos, pe care îl primesc în fiecare Duminică și Sărbătoare în chipul Pâinii și al Vinului Euharistic.

Membrii ei sunt Frați de Sângele lui Hristos pentru că atributul de membru al Bisericii înseamnă a te împărtăși continuu cu Sfântul Sânge și Trup al Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea și toate Sfintele Canoane din Pidalion (Cârma Bisericii), atunci când înfierează o faptă nelegiuită, pedepsesc prin afurisire sau excomunicare, adică prin oprirea de la Izvorul care ne dă Sângele lui Hristos și care ne menține în calitatea de Membri deplini ai Bisericii. Iată deci că Biserica nu este o instituție a Statului, ci este Familia care înglobează și Statul prin membrii ortodocși politicieni care sunt puși de noi ca să slujească poporul. Statul nu trebuie să fie un tiran care să intre cu bocancii în Taina Bisericii, afurisind cu de la sine putere creștinii, sub pretextul unei pretinse pandemii.

Termometria, prin excelență, este o intervenție medicală, care la rândul său poate fi efectuată doar pe princiii benevole. Consimţămîntul conştientizat al pacientului este consfințit atât în normele naționale, cât și în cele internaționale. Din aceste motive, precum și din motive de conștiință, credem inadmisibilă supunerea enoriașilor bisericilor acestei proceduri.

Ne exprimăm dezacordul categoric față de aceste hotărâri și vom lupta pentru dreptul exclusiv al Bisericii de a se auto-administra după normele canonice și predaniei bisericești.

De asemenea, mărturisim că în cazul unui nou eventual val de pandemie, noi nu ne vom supune restricțiilor batjocoritoare impuse de autorități privind închiderea bisericilor slujind, ca de obicei, fără a opri pe cineva de a veni la Sfânta Biserică.

Având în vedere neliniștea și tulburarea unei mari mulțimi de credincioși, cetățeni ai Republicii Moldova, cauzată de subiectele sensibile enumerate mai sus, vom fi profund recunoscători să mențineți poziția Înalpreasfințiilor și Preasfințiilor Voastre din Adresarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, din data de 19 mai 2020, pe care le susținem și pentru care nespus ne bucurăm și vă felicităm!

Cu adâncă evlavie și profund respect, preoții din protopopiatul Ștefan-Vodă, reuniți în adunarea protopopiatului Ștefan-Vodă din 04 iunie 2020

Extras din Anexa Nr. 3 a Hotărârei nr. 13 a COMISIEI NAŢIONALE EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ din 29 mai 2020.

‘‘2.2. Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor bisericești și lăcașelor sfinte, inclusiv termometria, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome ale infecției respiratorii acute, slujitorul nu se admite la slujbe, se autoizolează și informează medicul de familie;

2.3. Efectuarea unui triaj observațional și termometria la intrarea în lăcașele sfinte a fiecărui enoriaș, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului;

2.7.8. Neadmiterea oferirii alimentelor, inclusiv consumul acestora în incinta și spațiul alăturat lăcașului sfînt;

2.9. Abținerea de la ritualul sfintei împărtășaniei;’’

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *