Selectați pagina

Adio Euro! Grecia bate o nouă monedă garantată de Rusia

Adio Euro! Grecia bate o nouă monedă garantată de Rusia

drahme_grecestiGuvernul elen a înțeles că, în afară de o capitulare necondiționată, o supunere abjectă în fața diktatelor europene, nu vor găsi terenul unui acord cu Eurogrupul și BCE. Faptul că a fost de acord cu privatizarea portului Pireu, pentru a nu atinge interesele Chinei, arată că guvernul Greciei nu mai așteaptă mare lucru de la UE și se pregătește sa conteze tot mai mult pe Rusia și China.

Guvernul grec a decis să-și onoreze obligațiile față de FMI. Este de înțeles. Nu poți întoarce spatele Eurogrupului și FMI-ului. O încetare a plăților către FMI ar avea multe consecințe importante asupra Greciei, cu atât mai mult cu cât Grecia ar rămâne fără finanțare europeană și ar fi obligată să iasă din zona euro. Decizia de a plăti datoria la FMI lasă să se întrevada o posibilă ruptură în interiorul guvernului elen.

Între timp, guvernul vrea să plaseze întreaga responsabilitate pe umerii Eurogrupului și ai UE, din rațiuni politice și de moralitate politică. Afirmând în campania electorală că nu dorește părăsirea zonei euro, guvernul trebuie să acționeze în așa fel încât să fie forțat să iasă din zona euro. De aceea nu trebuie să ne așteptăm la gesturi de ruptură din partea Greciei, ci la o fermitate în privința unor principii: nici gând să renunțe la promisiunile electorale și la programul în baza căruia a fost ales. Guvernul vrea însă ca ruptura să fie decisă de instituțiile europene, astfel încât visul european să fie cât mai puțin afectat. Moartea ideii europene, cel puțin a formei sale celei mai integratoare, va avea cu siguranță consecințe. Dacă responsabilitatea pentru aceasta va fi asumată de Bruxelles si Frankfurt, aceasta ar da și mai multă legitimitate guvernului grec.

Aici apare posibilitatea creării unei monede noi care să circule în paralel cu euro, pentru a permite guvernului elen să-și plătească datoriile, să relanseze finanțarea și investițiile. Un asemenea scenariu nu are echivalent, iar aceasta nu pentru că nu ar exista sisteme cu două monede. Însă aceste sisteme au fost foarte instabile (una dintre monede o va învinge pe cealaltă) și nu există precedente în care o monedă supranaționala este învinsă de o monedă națională nou creată, cu excepția ruperii unei țări (Austro-Ungaria, URSS). În acest caz dubla circulație nu durează decât câteva săptămâni. Dacă guvernul grec va decide, în fața strangulării financiare la care este supus, să emită o moneda nouă, vor apărea două probleme:

– Care va fi stabilitatea acestei monede?
– Care va fi paritatea cu euro?

Stabilitatea acestei noi monede ar putea fi garantată de un fond de stabilizare, el însuși creat printr-un împrumut pe o durată limitată (de maximum doi ani). Rusia a și spus, prin vocea ministrului de Externe, că ia în calcul posibilitatea unui asemenea împrumut. Aceasta este însă o modalitate ”fină” de ieșire din zona euro. Dacă această monedă este stabilă, ea se va impune în fața euro, cu o devalorizare de 20-30%. Această depreciere ar trebui să ducă la o balanță comercială excedentară în interval de 6 luni – un an, sporind șansele rambursării împrumutului. Condițiile stabilizării unei noi monede elene par unele bune. Fondul de stabilizare ar putea fi oferit de Rusia. Excedentul comnercial ar putea fi sporit prin renunțarea la contra-sancțiunile impuse de Rusia Greciei, ca stat UE. De ridicarea acestor sancțiuni ruse ar putea beneficia în primă fază Grecia și Ungaria. Grecia ar trebui să înceteze plata datoriilor denominate in euro, iar acest lucru va ridica probleme țărilor euro și BCE.

O asemenea soluție ar implica o schimbare care depășește cazul singular al Greciei. În timpul pregătirilor pentru vizita sa la Moscova de pe 8 aprilie, Alexis Tsipras a spus că ”sancțiunile împotriva Rusiei nu duc nicăieri”. Această declarație a dezavuat politica Bruxelles-ului, în special în ce privește Ucraina. Iată de ce se îngrijorează Comisia Europeană. Atena ar putea să decidă să apere poziția Rusiei în cadrul UE, iar UE ar deveni agresivă la adresa Greciei. Nu este în interesul nimănui ca Grecia să părăsească UE. Guvernul elen știe bine că poate fi mult mai de ajutor Moscovei dacă rămâne în cadrul UE, contestând și paralizând sistematic toate deciziile. De partea cealaltă, un stat poate fi ”expulzat” teoretic din UE, însă pentru aceasta este nevoie de unanimitate. Or, este limpede că vor xista mereu una sau două țări membre care vor refuza să voteze, temându-se că ar putea fi următoarele pe lista expulzărilor.

Acest refuz de a merge mai departe pe linia confruntării cu Rusia este împărtășit în Grecia chiar și de forțele politice care nu sunt la guvernare și el ar putea duce la o poziție similară și în alte state: Cipru, Slovacia, Ungaria. Însă miza este una și mai mare. Este limpede că un conflict între zona euro si Grecia este inevitabil, iar acest conflict va duce a ieșirea Greciei din zona euro. Vizita lui Alexis Tsipras la Moscova, precum și relatiile strânse pe care guvernul vrea să le stabilească cu China și statele BRICS în general, reprezintă un moment istoric. Este momentul reculului instituțiilor europene în fața avansării, timide, prudente dar cât se poate de reale, a unor țări emergente precum Rusia și China.

Teama de o asemenea schimbare a raporturilor de forțe începe să apară astăzi în mințile ușor încețoșate ale liderilor europeni. Care sunt posibilitățile? Ei ar trebui să accepte măcar o parte din ceea ce cere Syriza, însă au și spus că așa ceva ar însemna condamnarea implicită a politicilor de austeritate, pentru că Spania și Portugalia vor decide să reia revendicările Greciei. Există astfel riscul ca politica stabilită de Germania în beneficiul Germaniei să se dovedească un eșec. Guvernul german este conștient de asta și de aceea a creat un ”front al fermității” asupra acestor chestiuni. Însă o poziție intransigentă față de Grecia incumbă riscul prăbușirii întregii construcții politice la care liderii europeni lucrează de 15 ani. Expresia ”marea schimbare” pare una corectă. Rămâne de văzut cum se vor adapta guvernanții francezi la noua situație.”

Sursa: napocanews.ro

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *