Selectați pagina

Adio, carnete de muncă. Acestea vor fi eliberate salariaților până la sfârșitul anului

Adio, carnete de muncă. Acestea vor fi eliberate salariaților până la sfârșitul anului

În contextul retragerii din circulație a carnetelor de muncă, din ianuarie 2019, Guvernul a aprobat o decizie care prevede eliberarea acestora salariaților, sub semnătură, până la 28 decembrie 2018, transmite IPN.

Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea. La perfectarea pensiei de către beneficiari, stagiul de cotizare pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 va fi confirmat prin prezentarea carnetelor de muncă în original sau copie. Din 15 mai 2018, Casa Națională a Asigurărilor Sociale începe a scana datele din carnetele de muncă pentru a completa conturile personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.

Informaţia din carnetele de muncă prezentate de angajator va fi stocată în Registrul de stat al evidenţei individuale a contribuţiilor.

Carnetele de muncă constituiau un apanaj al regimului sovietic comunist, pe timpul căruia în acest document era reflectată întreaga activitate a cetățeanului, iar cei care nu munceau puteau fi sancționați în baza Codului penal, „pentru trândăvie”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *