Organic1Atunci când vine vorba de alimente, superalimente şi chiar suplimente nutritive provenite din China, etichetarea de “organic” este în mare măsură o farsă. Aceasta este părerea lui Mike Adams, prezentată de Naturalnews.com, cel care se bazează pe o muncă extinsă de documentare, la finalul căreia a ajuns la concluzia că alimentele “organice” din China nu sunt altceva decât o mare fraudă. Iată de ce.

În primul rând, vei fi şocat să afli că nu există niciun fel de limită pentru cantitatea de mercur, plumb, cadmiu, arsenic şi aluminiu care este permisă în produsele “organice”.

Standardele USDA pentru produse organice nu impun nici o limită în ceea ce priveşte nivelul de contaminare cu metale grele ale alimentelor organice. Mai mult, nu există nicio limită privind contaminarea cu PCB, BPA şi alte substanţe chimice sintetice, care sunt permise să existe în alimentele organice certificate, superalimente şi suplimente.

china-poluare

Şi totuşi, standardele organice nu ar trebui să implice verificarea nivelului de contaminare cu metale grele şi substanţe chimice? Se pare că, în China, răspunsul este “nu”.

Aici, eticheta “produs organic” certifică modul în care alimentele sunt crescute sau produse. Aceasta certifică faptul că agricultorul nu a adăugat pesticide, ierbicide, îngrăşământ pe bază de petrol, metale sau substanţe chimice şi că solul trebuie să fie curat de astfel de substanţe, timp de câţiva ani înainte ca certificarea organică să fie aprobată.

Dar certificarea organică nu aminteşte nimic de sursele de poluare, cum ar fi urmele de condens chimic, contaminarea apei pentru irigaţii şi scurgerile de substanţe dăunătoare de la fabricile chimice sau industriale din apropiere. Un agricultor cu certificat de producător organic poate folosi apă poluată pentru a-şi uda culturile, iar recolta sa poate fi în continuare etichetată ca fiind “organică”.

rau-poluatDin acest motiv: mediul în care alimentele organice sunt produse este esenţial pentru calitatea produsului final.

Agricultura organică într-un mediu curat produce alimente organice curate. Însă, agricultura organică dintr-un mediu poluat produce alimente organice contaminate. Iar China este unul din cele mai poluante bazine de pe planetă. Imaginile prezintă câteva locaţii din China, o ţară care se sufocă din cauza unui coşmar al poluării.

  •  Râurile toxice, un aspect care nu poate fi omis

China este o naţiune care, practic, nu are nicio reglementare ecologică. În China, totul este posibil: poţi arunca mercur în râuri. Poţi pulveriza deşeuri umane brute peste culturi. Poţi produce substanţe chimice în fabrici şi poţi emite deşeurile direct în aer, prin coşuri de fum. În China, multe râuri sunt atât de toxice, încât, din când în când, porţiuni ale cursurilor de apă iau foc.

rau-rosu

Situaţia este atât de gravă, încât, atunci când un oficial chinez al departamentului mediului a primit o ofertă de 30.000 de dolari pentru a face o baie de 20 de minute într-un râu local, acesta a refuzat. De ce? Pentru că râul este atât de poluat încât, dacă înoţi în el, îţi pui viaţa în pericol.

Această apă este folosită de multe ori în producţia de alimente “organice” şi superalimente în China. Aşadar, chiar dacă agricultorul urmează nişte standarde ale procesului organic, acesta ar putea folosi apă care este contaminată cu metale, substanţe chimice şi chiar reziduuri de pesticide. Agricultorul chinez poate pulveriza medicamente hormonale peste recoltă, atâta timp cât există o fabrică farmaceutică în amonte.

Iată care este problema: într-o ţară care practic nu are nicio lege ecologică, producţia de alimente “organice” este o fraudă majoră, deoarece sursele ecologice contaminează alimentele sau superalimentele care sunt produse aici.

rau-rosu-1Există câteva excepţii: fructele goji sunt crescute la altitudini mari, departe de oraşele şi râurile poluate ale Chinei. Fructele goji produse în China au şanse mari să fie curate şi cu niveluri de contaminare extrem de reduse. Cu siguranţă mai există şi alte excepţii de la regulă, dar dificultatea cea mai mare este aceea de a şti în ce să ai încredere atunci când vezi produse care provin din China.

De ce? Pentru că este ţara unde se adaugă melamină în formula de lapte pentru bebeluşi, deşi se cunoaşte faptul că această substanţă le afectează sănătatea sugarilor. Este ţara în care vopseaua de pe jucăriile copiilor conţine niveluri incredibile de plumb, care poate afecta creierul. Aici, profitorii vor face orice pentru a ieftini un produs, atâta timp cât pot acoperi frauda şi îl pot păcăli pe consumator. Din acest motiv conceptul “made in China” a fost şi este sinonim cu “o calitate proastă”.

apa-rosie

Aşadar, de ce atât de multe companii cumpără în continuare ingrediente şi produse din China? Pentru că sunt ieftine.

  • Achiziţia din China înseamnă un profit mai mare

Iată care este secretul murdar al industriei produselor naturale, şi da, în acest caz, când spunem murdar, înţelegem senul literal: materiile prime din China sunt ieftine, cu aproximativ trei sferturi mai ieftine decât în America de Nord sau Europa.

Acest lucru înseamnă că ingredientele din China îţi garantează un profit mult mai mare pe piaţă. Pentru cei care vând produse integrale, a căror rafturi de produse sunt pline cu ingrediente făcute în China, această marjă de profit este esenţială pentru supravieţuirea economică.

vopsire-textileAşadar, companiile fac un compromis: pentru a-şi diminua cheltuielile, acceptă să cumpere materia primă din China. Apoi, realizează o etichetă frumoasă, obţin aprobarea de produs organic şi vând marfa către magazinele de alimente integrale, care adaugă un alt plus de legitimitate asupra produsului.

Însă, în interiorul produsului s-ar putea ascunde mercur, reziduuri farmaceutice,  compuşi chimici proveniţi de la pesticide sau aproape orice altă substanţă dăunătoare, inclusiv melamină. Bineînţeles, există un nivel de control destul de mare, însă, China este expertă la falsificarea documentelor şi la păcălirea importatorilor şi producătorilor.

  •  Coşmarul ecologic al Chinei

alimente-china

The Guardian a publicat recent o concluzie a unei analize, spunând că “un studiu guvernamental recent a descoperit că apa din subteran a 90% dintre oraşele Chinei este contaminată, şi în cea mai mare parte, situaţia este foarte gravă. Şeful ministerului resurselor de apă din China a spus anul trecut că până la 40% din râurile ţării sunt “poluate serios” şi un raport oficial de vara trecută a descoperit că până la 200 de milioane de ţărani chinezi nu au acces la apă potabilă curată.”

ferma-chinaAceasta este o altă poveste, însă, în mod clar, China se îndreaptă spre un colaps ecologic. În cursa sa pentru a obţine puterea economică, China s-a otrăvit singură, iar acum este doar o chestiune de timp înainte ca naţiunea să se prăbuşească într-un bazin al toxicităţii şi al minciunilor. “Boom-ul” economic al Chinei se apropie de sfârşit şi va fi urmat de o implozie ecologică atât de mare, încât lumea va fi îngrozită de ceea ce se întâmplă în această parte a lumii.

Sursa: financiarul.ro