Conform Masca de fata ma protejeaza de gripa? Adevarul despre masca antigripa:

Exista putine dovezi ca a purta o masca pe fata (de exemplu, de tip chirurgical), in afara serviciilor de asistenta medicala, in timpul sezonului de gripa sau intr-o pandemie de gripa, ofera o protectie efectiva sau reduce transmiterea infectiei gripale. Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) nu recomanda utilizarea mastii.

Asa scrie si aici:

Este recomandabilă utilizarea măştilor?

Nu s-a demonstrat faptul că utilizarea generalizată a măştilor de către populaţie ar reduce gradul de răspândire a virusului, mai ales în spaţiile deschise. Măştile pot fi de o anumită utilitate pentru persoanele aflate în contact cu bolnavii sau pentru a reţine micropicăturile pe care bolnavii înşişi le elimină atunci când tuşesc ori strănută. Însă, dacă nu sunt utilizate corect, pot creşte riscul de transmitere a virusului. Măsurile recomandate pentru evitarea contaminării sunt mai eficiente.

Când trebuie utilizată masca?

Nu se recomandă utilizarea măştilor de către populaţie în general. Se recomandă utilizarea acestora numai de către persoanele bolnave atunci când intră în contact cu alte persoane şi de către persoanele care le îngrijesc.