Selectați pagina

Acţiunile Fanarului din Ucraina au dezbinat monahii mănăstirilor de pe Muntele Athos

Acţiunile Fanarului din Ucraina au dezbinat monahii mănăstirilor de pe Muntele Athos

Protoiereul Nicolai Balașov afirmă că atoniții s-au împărțit în susținători „prin ascultare” ai Patriarhului Bartolomeu și în apărători ai canoanelor bisericești.

Protoiereul Nicolai Balașov, șeful adjunct al Departamentului pentru Relații Externe ale Bisericii (DREB) pe lângă Patriarhia Moscovei consideră că Patriarhia din Constantinopol a provocat tulburări și dezbinare pe Sfântul Munte Atos prin acțiunile sale anticanonice. Despre acest lucru informează agenția de știri „RIA Novosti”.

Părintele Nicolai a declarat că monahii mănăstirilor de pe Muntele Atos s-au împărțit efectiv în susținători „prin ascultare” ai Patriarhului Bartolomeu și în cei care stau în apărarea sfintelor canoane ale Bisericii.

Potrivit șefului adjunct al DREB al Bisericii Ortodoxe Ruse, „acțiunile anticanonice ale Patriarhiei de la Constantinopol provoacă pretutindeni tulburări și dezbinare. Iată că și pe Muntele Sfânt se produce o dezbinare reală. Unele mănăstiri, prin ascultare față de Patriarhul Constantinopolului, care este Întâistătătorul lor canonic, consideră că este acceptabil să slujească cu cei, cu care săvârșit comuniune euharistică Patriarhul lor. Alții, cu toate că Întâistătătorul lor canonic este tot Patriarhul Bartolomeu, totuși, nu recunosc deciziile sale și nu acceptă pelerinii pe Athos de la BOaU”.

Părintele Nicolai a spus: „Desigur, este trist faptul că scandalurile și dezbinarea au ajuns în acest loc sfânt al tăcerii și rugăciunii”.

Anterior Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a informat că un grup de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în număr de 9 persoane, au vizitat Sfântul Munte Atos.

În același timp, Protatul, organul sobornicesc executiv central al Sfântului Munte Atos, a trimis Ministrului grec de externe, George Katrugalos, cu un protest categoric în legătură cu vizita delegației BOaU pe Sfântul Munte.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке