266x199-images-stories-2012-arhim.-ioana-213x160La 88 ani, după o boală îndelungată și gravă a trecut la cele veșnice duhovnicul Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din Odesa Shiarhimandritul Iona (Ignatenko), anunță site-ul web al eparhiei de Odessa. Mitropolitul de Odesa și Ismail Agafangel, care în aceste zile vizitează orașului Izmail din Regiunea Odesa, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui Iona.

Arhimandritul Iona s-a bucurat de o mare autoritate spirituală în rândul credincioșilor. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusia Kiril care a vizitat Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului în iulie 2010, a avut o lungă discuție cu Părintele Iona. Rânduiala înmormântării v-a avea loc sâmbătă, 22 decembrie, după Sfânta Liturghie. Rânduiala Prohodului v-a fi săvârșită de Mitropolitul Agafangel.
Părintele Iona s-a născut în 1925 într-o familie mare și a fost cel de-al noulea copil. În timpul celui de al doilea război mondial a lucrat în spatele frontului. După război, a lucrat tractorist și minier. Pe la 40 de ani s-a înbolnăvit de tuberculoză. “… Și apoi a venit deodată timpul când el a realizat că nu mai poate așa trăi, și e timpul pentru mântuirea sufletului …” – spunea părintele Iona fiilor săi duhovnicești. În spital, văzând cum oamenii mor în jurul său, a făgăduit lui Dumnezeu că dacă îl va vindeca, el va primi monahismul.
Mai bine de 40 de ani părintele s-a nevoit în chipul îngeresc. Ucenic al Sf. Kukșa de la Odessa, el era cunoscut de toată Ucraina și de cei de peste hotare. După sfatul părintelui alergau din tot teritoriul fostei Uniuni Sovietice, iar fiii săi duhovnicești afirmă că părintele avea și darul vindecării.

 

Dumnezeu să-l odihnească în ceata Sfinților Săi ca un bun și iubitor de oameni!
traducere: www.ortodoxia.md