Selectați pagina

A ÎNCEPUT PRIGOANA în Sfântul Munte. Monahii Mănăstirii Cutlumuş care nu participă la Sfânta Liturghie pe motiv de îngrădire de erezie au fost izgoniţi din mănăstire

A ÎNCEPUT PRIGOANA în Sfântul Munte. Monahii Mănăstirii Cutlumuş care nu participă la Sfânta Liturghie pe motiv de îngrădire de erezie au fost izgoniţi din mănăstire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În Mănăstirea Cutlumuş din Sfântul Munte s-a comentat excluderea din obştea mănăstirească a monahilor care au întrerupt pomenirea Patriarhului Bartolomeu.

Portalul Agionoros.ru a publicat comunicatul oficial al mănăstirii:

1. “Din timpuri străvechi şi până astăzi este un fapt adeverit că noţiunea de frăţie monastică nu poate exista în afara comuniunii liturgice şi duhovniceşti. De aceea, regula care nu poate fi încălcată în tradiţia monahală este participarea comună la Slujba bisericească , ceea ce exprimă unitatea duhovnicească şi sufletească. Nu poate un nevoitor al unei mănăstiri de obşte să ia hotărârea de întrerupere a comuniunii duhovniceşti cu fraţii şi totodată să dorească să rămână în mănăstire. El singur s-a pus pe sine în afara frăţiei.

2. Asta s-a întâmplat cu foştii fraţi. Ei s-au pus în afara frăţiei de obşte şi mănăstirea i-a exclus.

Merită de menţionat, că aceşti monahi nu s-au mulţumumit doar cu întreruperea comuniunii cu ceilalţi nevoitori. Folosindu-se de indulgenţa egumenului şi a fraţilor, ei au întreprins şi alte acţiuni necanonice, care au încurajat confuzia şi neliniştea ( refuzul de a participa la Slujbe, rugăciunea de obşte şi la trapeza comună, încercări permanente de propagandă a monahilor şi a pelerinilor, publicaţii pe site-uri web, refuzul de a se prezenta la adunarea stareţilor mănăstirii, călătorii fără permisiunea şi informarea egumenului, închiderea chiliilor cu buloane şi alte acţiuni de neconceput pentru vieţuirea mănăstirească).

3. Hotărârea de excludere din mănăstire vizează doar trei monahi din obştea noastră, dar nu pe stareţii care locuiesc în chiliile Cutlumuş (chiliile au statut autonom şi monahii de acolo nu se consideră membrii obştii).

4. Noi suntem absolut de acord cu faptul că sfintele canoane nu impun ascultare în materie de credinţă. Asta înseamnă că, dacă cineva este convins că frăţia (din care el face parte) se abate de la dreapta credinţă, el e liber (conform tradiţiei patristice) să rupă legătura cu fraţii şi să plece. Dar el nu are dreptul să transforme frăţia mănăstirii într-o magistrală. Rezistenţa încăpăţînată, eroismul lăudăros şi demersurile populiste – reprezintă un comportament opus credinţei ortodoxe şi moralei. Este extrem de naiv şi periculos să numeşti acest comportament ” mărturisire de credinţă”  şi să-i faci eroi pe aceşti călugări, opunându-se celorlalţi fraţi, care stăruie în fapta bună nu de ochii lumii.

5. Şi , în sfârşit, mănăstirea noastră autonomă, ca aşezământ al Sfântului Munte, nu îndeplineşte ordinele nimănui şi niciodată nu a simţit o presiune externă cu privire la orice chestiune. Alegerea noastră –  constă în a face şi a spune adevărul, fără ură faţă de cei care bârfesc.”

Sursa: Agionoros.ru

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii