Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege ce are drept scop reducerea numărului de pungi din plastic care poluează mediul înconjurător.

Astfel, Legea cu privire la comerțul interior va fi completată cu un articol nou ce prevede interzicerea utilizării și comercializării pungilor din plastic de unica folosință de către unitățile comerciale cu amănuntul. Din momentul punerii în aplicare a legii, la casele de marcat nu vom mai obține pungile cu care ne-am obişniut. Acestea, conform proiectului de lege, urmează a fi înlocuite cu alte tipuri de sacoșe: din plastic biodegradabil, hârtie sau stofă.

Se propune ca prevederile să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2017 pentru unitățile comerciale cu suprafața de vânzare mai mare de 1000 m2, începând cu 1 ianuarie 2018 — pentru unitățile comerciale cu suprafața de vânzare cuprinsă între 250 – 1000 m2inclusiv, iar pentru unitățile comerciale cu suprafața de vânzare de de până la 250 m2 inclusiv, de la 1 ianuarie 2020.

Proiectul prevede și completarea Codului Contravențional cu un alineat ce reglementează sancționarea magazinelor pentru comercalizarea pungilor din plastic. Unitățile comerciale cu amănuntul vor fi sancționate cu amendă de la 100 la 200 UC sau cu amendă în mărimea valorii produsului respecitv, dar nu mai puțin de 200 UC, adică cu 10 mii lei. Persoanele fizice, pentru aceeași încălcare, riscă să fie sancționate administrativ cu amendă de la 100 la 150 UC.

Experții din domeniul ecologic consideră că aceste materiale periculoase ar trebui retrase de pe piață. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință ar trebui interzisă gradual. Datele oficiale ne arată că, anual, fiecare cetățean folosește, în medie, 140 de pungi din plastic, a menționat deputatul Valerian Bejan, unul din autorii proiectului.

În proiect sunt descrise și efectele negative pe care le au pungile din plastic, printre care sunt emiterea de gaze toxice în timpul arderii pungilor, servire drept sursă de gunoi pentru comunități, iar degradarea unei pungi de plastic constituie între 100 și 400 ani.

Deputații au adresat mai multe întrebări în timpul prezentării inițiativei, referitor la denumirea de pungă de unică folosință,modul cum va fi aplicată pedeapsa, cine va fi agentul constatator – Agenția pentru Protecția Consumatorilor sau Ministerul de Interne, ce se va întâmpla cu locurile de muncă ale celor care produc pungi din platisc de unică folosință etc.

Președintele Comsiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a menționat că în urma solicitării informației referitoare la importul pungilor de plastic de la Serviciul Vamal, s-a constatat că în anul 2015 au fost importate 1,7 mln. tone de pungi din plastic.

În Republica Moldova este doar un singur producător de pungi din plastic de unică folosință, mai multe se importă, a specificat Ștefan Creangă.

Totodată, Comisia a propus o altă variantă a articolului nou ce urmează a fi introdus în Legea cu privire la comerțul interior și anume să se interzică comercializarea pungilor de transport din plastic cu sau fără mâner, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri sau produse, începând cu 1 ianuarie 2019.

Comisia mai propune ca să fie interzis comerțul pungilor din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2020, iar a pungilor din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2021.

Toate amendamentele urmează a fi analizate pentru a doua lectură.

Sursa: https://monitorul.fisc.md/