Selectați pagina

A fost simplificată procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere

A fost simplificată procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere

Persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Moldovei, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate vor putea dobândi mai ușor cetățenia Republicii Moldova prin recunoaștere. Modificările operate la Legea cetățeniei nr. 1024-XIV au intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, persoanele din categoria sus menționată vor fi recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens, care va conţine consimţământul solicitantului. Doritorii din țară se pot adresa la orice Serviciu eliberare a actelor de identitate sau centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte de identitate vor fi identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Aproximativ 85 la sută din solicitanţi optează pentru acest procedeu. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere. În primul trimestru al anului curent au fost înregistrate 287 de cereri, dintre care 245 au fost examinate conform procedurii de recunoaștere, anunță un comunicat al Agenției Servicii Publice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *