În trei rute de troleibuz și două de autobuz din municipiul Chișinău pasagerii vor putea achita călătoria cu cardul bancar, informează sputnik.md

taxarea electronica in transportul public

A fost lansat proiectul-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal

Deocamdată este vorba despre un proiect-pilot, de aceea doar în unele unități de transport în comun este implementată taxarea electronică. În viitor însă proiectul ar putea fi implementat la scară largă. Potrivit primarului Ion Ceban, achitarea fără numerar va fi posibilă în 110 unități. Este vorba de rutele de troleibuz 10, 22 și 30 și rutele de autobuz 2 și 5.

Plata pentru costul călătoriei rămâne aceeași doar că poate fi efectuată cu un card bancar ori cu telefonul prin sistemul integrat instalat în unitățile de transport.

La prima etapă, taxatorii vor fi dotati cu POS-uri (terminale), unde se va face plata. La etapa a doua vor fi instalate terminale la fiecare intrare.

Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, au fost testate în parcurile de troleibuze și autobuze.

Întreprinderile Municipale „Regia Transport Electric Chișinău” și „Parcul Urban de Autobuze” au încheiat contracte cu prestatorii de servicii de taxare electronică pentru proiectul pilot, care va dura șase luni. În urma unui studiu de fezabilitate, se va decide dacă acesta va fi sau nu implementat permanent.